Uniper şi OMV, două dintre cele mai importante companii energetice din Europa, au confirmat că sunt în tratative cu gigantul rus Gazprom cu privire la modalitatea de plată a gazelor naturale furnizate de Rusia, respectând în acelaşi timp sancţiunile Uniunii Europene şi noile norme ale Moscovei, care cer ca toate gazele exportate să fie plătite în ruble, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Considerăm că este posibilă o conversie a plăţilor conformă cu legea sancţiunilor şi decretul rus. Uniper va continua să plătească în euro. Uniper este în tratative cu partenerul său contractual cu privire la modalităţile concrete de plată şi este, de asemenea, în strânsă coordonare cu guvernul german”, a anunţat compania germană Uniper.

De asemenea, compania austriacă OMV a comunicat: ”Am analizat cererea Gazprom cu privire la metodele de plată în contextul sancţiunilor UE, iar în prezent căutăm o soluţie conformă cu sancţiunile”.

Decizia celor două companii energetice vine după ce Rusia a întrerupt aprovizionarea cu gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, escaladând drastic răspunsul său la sancţiunile occidentale impuse Moscovei din cauza războiului declanşat în Ucraina pe 24 februarie.

Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat, miercuri, că a sistat în totalitate livrările către compania poloneză de gaze PGNiG şi către Bulgargaz, din Bulgaria, după ce cele două state au refuzat să răspundă cererii Moscovei de a plăti livările de gaze în ruble.

”În ceea ce priveşte compania noastră şi Germania în ansamblu, nu este posibil să ne descurcăm fără gazele din Rusia pe termen scurt, acest lucru ar avea consecinţe drastice asupra economiei noastre”, a adăugat Uniper, una dintre cele mai importante companii de gaze europene.

În cadrul noii scheme de plată din Rusia, importatorii de energie au fost nevoiţi să deschidă două conturi bancare la Gazprombank, un cont în valută şi altul în ruble. Cumpărătorilor li se cere să depună valută străină (dolari sau euro) la Gazprombank, care ulterior o converteşte în ruble ca valuta să poată fi plătită apoi Moscovei.

Un document publicat de Comisia Europeană săptămâna trecută a indicat că ”pare posibil” să se respecte noile norme adoptate de Kremlin fără a intra în conflict cu legislaţia UE.

Miercuri, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a confirmat pentru CNN că Ungaria va plăti în ruble gazele naturale şi petrolul furnizate de Moscova.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.