Agenţia ONU pentru copii a declarat sâmbătă că unul dintre containerele sale cu ajutoare din principalul port din Haiti, aprovizionat cu ”articole esenţiale pentru supravieţuirea mamelor, neonatale şi a copiilor”, a fost jefuit, în timp ce bandele controlează tot mai mult capitala ţării, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Haiti se luptă să rezolve o criză politică şi umanitară de lungă durată, despre care agenţia pentru copii, UNICEF, a avertizat că provoacă foamete record şi malnutriţie care pun viaţa în pericol în anumite părţi ale capitalei Port-au-Prince.

Prim-ministrul neales, Ariel Henry, a declarat săptămâna aceasta că va demisiona odată ce va fi instituit un consiliu de tranziţie.

Bande puternic armate au ocupat o mare parte din oraş, iar grupurile pentru drepturi au raportat crime, răpiri şi violenţă sexuală pe scară largă.

UNICEF a declarat că unul dintre cele 17 containere ale sale a fost jefuit în portul Port-au-Prince, unde a spus că 260 de containere cu ajutoare umanitare sunt controlate de grupuri armate.

”Jefuirea materialelor care sunt esenţiale pentru a salva viaţa copiilor trebuie să se încheie imediat. Acest incident are loc într-un moment critic, când copiii au cea mai mare nevoie de ele”, a declarat Bruno Maes, reprezentantul UNICEF pentru Haiti, într-un comunicat.

Rechizitele din containerul jefuit includ resuscitatoare şi echipamente aferente, a spus UNICEF.

Agenţia a avertizat că trei din patru femei din zona Port-au-Prince nu au acces la îngrijirea medicală de bază şi la nutriţie. De asemenea, în Port-au-Prince, unele spitale au fost forţate să se închidă din cauza problemelor de siguranţă şi doar două unităţi chirurgicale sunt operaţionale, potrivit UNICEF.

Lipsa de energie electrică, combustibil şi materiale medicale a afectat spitalele din întreaga ţară, şase din zece unităţi nu pot funcţiona, a adăugat UNICEF.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.