Modificările climatice riscă să cauzeze milioane de deplasaţi, avertizează Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) Filippo Grandi, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Intervievat de Reuters la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, Filippo Grandi a apreciat marţi că, în virtutea deciziei luate cu o zi înainte de către Comisia ONU a Drepturilor Omului, victimele încălzirii globale nevoite să fugă din ţara lor de origine vor trebui să fie considerate refugiaţi cu drepturi depline.

Comisia i-a dat luni câştig de cauză lui Ioane Teitiota, un locuitor al Insulelor Kiribati, care a contestat respingerea cererii sale de azil în Noua Zeelandă.

”Hotărârea spune că, dacă eşti supus unei ameninţări mortale imediate din cauza modificărilor climatice (...), nu poţi fi trimis înapoi în ţara ta, ca în cazul războaielor şi persecuţiilor”, a subliniat Filippo Grandi.

”Trebuie să ne pregătim de o creştere puternică a numărului persoanelor care se deplasează împotriva voinţei lor. Nu aş îndrăzni să avansez cifre (...), dar este vorba probabil de mai multe milioane” de oameni, a estimat el.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.