O tânără saudită pe care Thailanda a renunţat să o expulzeze din cauza unei mobilizări pe reţele de socializare, era tratată cu maximă atenţie marţi de Înaltul Comisariat ONU pentru refugiaţi (UNHCR), care a plasat-o sub protecţia sa în Australia, o ţară care intenţionează să o primească, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Studierea cazului său şi stabilirea următoarelor etape ar putea dura mai multe zile”, a anunţat într-un comunicat Giuseppe de Vicentiis, reprezentantul UNHCR în Thailanda, mulţumind autorităţilor thailandeze pentru că nu au ”trimis-o în ţara sa împotriva voinţei sale”.

Aflată în călătorie în Kuwait împreună cu familia sa, Rahaf Mohammed al-Qunun, în vârstă de 18 ani, a fugit cu un avion care a aterizat în weekend pe aeroportul din Bangkok. Ea intenţiona să călătorească în continuare către Australia, unde intenţiona să depună o cerere de azil.

Canberra a dat asigurări marţi că ”evaluează cu atenţie” cererea de azil a tinerei saudite.

”Guvernul autralian este fericit că cererea de protecţie a domnişoarei Rahaf Mohammed Al-Qunun este evaluată” de către UNHCR, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului australian de Interne. ”Orice cerere de viză umanitară din partea domnişoarei Al-Qunun va fi evaluată cu atenţie, odată încheiată procedura UNHCR”.

Arestată imediat ce a sosit pe teritoriul thailandez, ea a dat asigurări că paşaportul i-a fost confiscat de către oficiali saudiţi şi kuwaitieni, ceea ce Ambasada Arabiei Saudite a dezminţit.

Baricadată în camera de hotel, pe aeroport, ea a postat numeroase mesaje pe Twitter, declarându-se ameninţată cu moartea de familia sa în cazul în care se întoarce în Arabia Saudită.

PROBLEMĂ DE FAMILIE?

”Nu este vorba despre un caz politic sau internaţional. Aceasta este o problemă de familie”, a încercat, marţi, să minimalizeze şeful poliţiei imigraţiei thailandeze Surachate Hakparn, în urma unei reuniuni la Ambasada Arabiei Saudite pe această temă.

”Acest lucru trebuie rezolvat în familie”, a insistat el, în contextul în care tatăl şi fratele tinerei au sosit la Bangkok pentru a discuta cu ea.

Însă acest caz luat, în ultimele zile, o dimesniune specială, în urma asasinării, în octombrie, a jurnalistului Jamal Khashoggi în Consulatul Arabiei saudite la Istanbul.

O petiţie împotriva expulzării tinerei a apărut rapid pe Internet. În faţa puternicei presiuni internaţionale şi pe reţele de socializare, Thailanda a decis, până la urmă, să nu o expulzeze, autorizând UNHCR să preia cazul.

”Voi sunteţi adevărata putere”, le-a spus marţi tânăra navigatorilor pe Twitter, după ce a reuşit printr-un adevărat tur de forţă să mobilizeze atenţia internaţională asupra cazului său, într-o ţară în care sute de solicitanţi de azil rămân, uneori  ani de zile, în centre de detenţie - în indiferenţă şi anonimatul cele mai depline.

Lunar, unui număr de 50 până la 100 de persoane i se refuză intrarea în Thailanda, potrivit imigraţiei thailandeze.

”Însă cazul lui Rahaf este excepţional”, a apreciat şeful imigraţiei, fără să precizeze în ce sens este acesta deosebit.

Potrivit principiului internaţional al nerepsingerii, solicitanţii de azil nu pot să fie trimişi înapoi în ţara lor de origine în cazul în care viaţa le este ameninţată.

Însă Thailanda nu este semnatară a Convenţiei ONU privin refugiaţii, iar solicitanţii de azil sunt în general expulzaţi sau aşteaptă ani de zile înaintea unei eventuale trimiteri într-o ţară terţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.