Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi a avertizat luni după-amiază că până la 100.000 de civili irakieni ar putea să invadeze în următoarele săptămâni frontierele siriene şi turce, tocmai pentru a scăpa din calea ofensivei lansată de forţele guvernamentale irakiene şi susţinută aerian de către coaliţia internaţională pentru recucerirea bastionului jihadiştilor Statului Islamic de la Mosul, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Reprezentanţii UNHCR sunt extrem de îngrijoraţi cu privire la evenimentele din Mosul. Până la 100.000 de civili ar putea să fugă în Siria şi Turcia. Am lansat planuri de pregătire pe teritoriul sirian, pentru acomodarea a până la 90.000 de refugiaţi de război”, a declarat Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi.

De asemenea, organizaţia a lansat un apel internaţional pentru alocarea de fonduri adiţionale în valoare de 61 de milioane de dolari. Această sumă va fi folosită pentru a asigura corturi, articole pentru iarnă şi cuptoare în taberele de migranţi pentru refugiaţii irakieni din Siria şi Turcia.

UNHCR anticipează că migranţii irakieni vor intra pe teritoriul sirian prin punctul vamal reprezentat de localitatea Tel Sefug. Acest punct de trecere al frontierei este adeseori folosit de traficanţii de migranţi. Damascul a anunţat că are o politică a porţilor deschise faţă de refugiaţii irakieni, care vor fi găzduiţi în ţara tulburată de mai bine de cinci ani de un violent război civil.

Comitetul Internaţional de Salvare a avertizat că nu există niciun coridor de evacuare sigur din bastionul Mosul, iar civilii riscă să fie prinşi în mijlocul ostilităţilor şi operaţiunilor militare.

Forţele guvernamentale irakiene au lansat în noaptea de duminică spre luni o ofensivă pentru eliberarea bastionului Mosul de sub controlul jihadiştilor Statului Islamic. Operaţiunea militară este susţinută aerian de coaliţia internaţională coordondată de Statele Unite. Asaltul asupra metropolei cu până la 1,5 milioane de locuitori este cea mai amplă operaţiune lansată de armata irakiană după retragerea forţelor americane în urmă cu cinci ani.

Circa 30.000 de militari ai forţelor guvernamentale irakiene, kurzi peshmerga şi combatanţi sunniţi iau parte la ampla operaţiune militară împotriva jihadiştilor Statului Islamic.

Metropola Mosul este cunoscută drept un bastion al teroriştilor sunniţi, fiind controlat în trecut de gruparea Al-Qaeda, înainte de a ajunge sub controlul jihadiştilor ISIS.

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.