Ungaria a cerut Comisiei Europene să lanseze o procedură de infringement împotriva Bulgariei în legătură cu o nouă taxă pe care Sofia a impus-o pentru tranzitul transportului de gaze ruseşti, a anunţat vineri ministrul afacerilor europene de la Budapesta, Janos Boka, într-o postare pe Facebook, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Astăzi am trimis o scrisoare Comisiei Europene în care îi cer să lanseze fără întârziere o procedură de infringement împotriva Bulgariei. Vine iarna, trebuie să acţionăm rapid. Guvernul maghiar va proteja familiile maghiare şi va asigura securitatea aprovizionării cu energie a ţării noastre", a anunţat Janos Boka într-o postare pe Facebook însoţită şi de o declaraţie video.

Boka a explicat că Ungaria consideră că noua taxă bulgară contravine normelor UE privind piaţa internă şi uniunea vamală şi politica comercială comună. El a precizat că solicită executivului UE să ceară Bulgariei să suspende taxa până la finalizarea procedurii.

Ministrul spune că, dacă executivul european nu va lua măsuri, Ungaria va sesiza Curtea de Justiţie a UE până la sfârşitul anului.

Bulgaria a introdus luna trecută o nouă taxă de tranzit de 10 euro pe MWh pentru gazul. rusesc, provocând critici puternice din partea Ungariei şi Serbiei, care fac importuri din Rusia prin gazoducte ce traversează teritoriul Bulgariei.

Ungaria, care primeşte cea mai mare parte a gazului de care are nevoie din Rusia prin intermediul gazoductului Turkstream, a declarat că taxa ar pune în pericol siguranţa aprovizionării cu energie atât în Ungaria, cât şi în Serbia.

În timp ce ţările din Europa de Vest au renunţat la gazul rusesc, Ungaria, ţară fără ieşire la mare, a primit cel puţin 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an de la Rusia în cadrul unui acord pe termen lung semnat în 2021, în principal prin Bulgaria şi Serbia.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.