Ungaria a fost condamnată joi de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la faptul că a încălcat dreptul european al azilului prin înfiinţarea unor ”zone de tranzit” la frontiera cu Serbia, relatează AFP.
CJUE stabileşte că ”limitarea accesului la procedura privind protecţia internaţională, retenţia ilegală a solicitanţilor acestei protecţii în zone de tranzit şi expulzarea îtr-o zonă frontalieră a cetăţenilor unor ţări terţe aflaţi într-un sejur ilegal, fără respectarea garanţiilor cu privire la o procedură de întoatrcere constituie încălcări ale dreptului Uniunii” Europene, anunţă ea într-un comunicat.
Curtea a dispus, în mai, ca Ungaria să elibereze solicitanţii de azil care se aflau în tabere din aceste zone de tranzit la frontiera cu Serbia, stabilind că erau reţinuţi fără motiv.
Guvernul suveranistului Viktor Orban a fost nevoită, astfel, să evacueze aceste tabere.
”Zonele de tranzit” de la Röszke şi Tompa au fost înfiinţate după ce Ungaria a ridicat garduri de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei cu Serbia şi Croaţia, în 2015, în toiul crizei migraţiei.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.