Nava de croazieră "P&O Britannia" s-a desprins din ancore şi s-a ciocnit cu o navă de marfă în timpul unei furtuni puternice care a lovit duminică insula Mallorca, din arhipelagul Baleare, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pasagerii de pe "Britannia", o navă a companiei P&O Cruises cu baza în Southampton, au descris cum, după ce s-a desprins, nava "a plutit ca o barcă de hârtie". De asemenea, o pasarelă a căzut în apă.

Un număr mic de persoane au primit îngrijiri la bord după ce au suferit răni minore, a precizat compania P&O.

Căpitanul le-a spus pasagerilor că nu a existat "niciun compromis structural", dar compania-mamă a anunţat că nava va rămâne totuşi în Palma pentru o evaluare tehnică.

Oamenii de la bordul navei au înregistrat videoclipuri şi imagini ale incidentului, care arată starea de urgenţă de la bordul navei şi resturi plutind în mare.

Un pasager a povestit că în jurul orei 10:00 GMT (13:00, ora României) "o furtună bruscă, cu ploaie şi vânt, a smuls nava de la docuri, rupând cablurile de ancorare şi făcând ca pasarela să cadă în mare". El a spus că stătea lângă fereastra cafenelei şi primul lucru pe care l-a văzut au fost corturile albastre ale recepţiei de la docuri care zburau în aer. "Ne-am îndepărtat mult de dană şi ne-am ciocnit cu o navă de marfă/cargo din apropiere", a afirmat pasagerul.

Un alt pasager, Dale Hopkin, a declarat că a fost o "nebunie" la bord, deoarece şezlongurile "începeau să se răstoarne". El a mai spus că ploaia era atât de puternică încât nu putea vedea nimic prin geamurile navei. După ce nava s-a desprins din ancorele sale, "a plutit ca o barcă de hârtie. Personalul nu a mai putut face nimic", a povestit pasagerul. Nava s-a apropiat apoi de stâncile digului de protecţie din port. S-a auzit "un zgomot foarte puternic", a spus soţia pasagerului.

Coşmarul la bordul navei a durat circa două ore, iar unele familii le-au pus veste de salvare copiilor. Cu toate acestea, pasagerii au fost mulţumiţi de cum a reacţionat personalul navei. Căpitanul a informat pasagerii că "nu există nicio compromitere structurală, doar puntea cinci a suferit o mică avarie" la sistemul de sonorizare.

Insulele Baleare au fost lovite de ploi torenţiale şi rafale de până la 120 km pe oră. Condiţiile meteo extreme au dus la anularea a peste 20 de zboruri. Avertizările meteorologice pentru anumite părţi ale arhipelagului au fost prelungite până luni.

Croaziera pornise din Southampton şi urmează să se întoarcă pe 1 septembrie.

Aceasta este a doua oară când se întâmplă o situaţie de urgenţă pe o navă din Southampton din cauza vremii nefavorabile din ultimele săptămâni, Queen Mary 2 s-a desprins de parâma de acostare de la prova şi a plutit în derivă în afara cheiului pe 4 august, notează BBC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.