Un val de frig din Texas a mărit cererea de energie, obligând, luni, operatorul reţelei electrice din acest stat să impună oprirea prin rotaţie a furnizării cu energie, măsură care a afectat aproape 3 milioane de oameni, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Site-ul PowerOutage.us, care urmăreşte penele de electricitate, a afirmat că 2,8 milioane de clienţi texani au aveau energie electrică la ora 12:18 p.m. (18:18 GMT).

Preşedintele Joe Biden a declarat luni stare de urgenţă, deblocând fonduri feederale de asistenţă pentru Texas, unde temperaturile au variat luni între -2 şi -22 de grade Celsius.

George Bush Intercontinental Airport din Houston a anunţat că va rămâne închis până la ora 19:00 GMT, în timp ce aeroportul Hobby Airport urma să îşi oprească activităţile cel puţin până marţi, din cauza vremii.

Valul de frig afectează şi industria energetică a Texasului, cel mai mare producător de ţiţei din ţară, rafinăriile fiind nevoite să îşi oprească activităţile, în timp ce operatorii gazoductelor au aplicat restricţii.

În afară de Texas, în majoritatea Statelor Unite au fost temperaturi foarte scăzute în timpul sărbătorii Ziua preşedinţilor, weekendul trecut.

National Weather Service a anunţat că masa de aer arctic s-a răspândit spre sud, depăşind cu mult zonele obişnuite cu vremea rece, fiind emise avertismente de furtună de iarnă pentru majoritate regiunii Golfului, Oklahoma şi Missouri.

În Louisiana, une temperaturile extrem de scăzute au provocat pene de curent şi închideri de drumuri, unele parohii au impus interdicşii de circulaţie pe drumuri.

Gerul a ajuns şi în nordul Mexicului, unde autorităţile lucrau pentru a remedia penele de curent care au afectat 400.000 de utilizatori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.