Un tribunal de la Haga stabileşte că ”intrdicţia de circulaţie pe timpul nopţii este o încălcare profundă a libertăţii de mişcare şi vieţii private”, care necesită ”un proces decizional foarte minuţios” şi decide că Guvernul olandez este necesar să-i pună capăt, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cazul a fost adus în faţa justiţiei de către un gup care protestează faţă de instaurarea interdicţiei circulaţiei pe timpul nopţii.

Guvernul olandez a anunţat la începutul lui februarie că prelungeşte interdicţia circulaţiei pe timpul nopţii, în vigoare de la 23 ianuarie, între orele locale 21.00 şi 4.30, până la 2 martie.

Această interdicţie - prima impusă în Olanda de la al Doilea Război Mondial - a condus, imediat după impunerea sa, la cele mai grave revolte din ţară din ultimele decenii.

Legea specială în baza căreia Guvernul a impus interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii este prevăzută în ”circumstanţe foarte urgente şi excepţionale”, subliniază marţi tribunalul.

Un judecător din prima instanţă a stabilit că ”impunerea interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii nu implică necesitatea unei anumite urgenţe” în folosirea acestei legi, în contextul în care o eventuală recurgere la această măsură a fost discutată în numeroase rânduri, înainte de a fi impusă.

Guvernul olandez nu a reacţionat imediat.

Potrivit agenţiei olandeze de presă ANP, care citează un purtător de cuvânt al tribunalului, un eventual apel nu va suspenda hotărârea primei instanţe.

Guvernul olandez, acuzat de faptul că a abuzat de o lege a urgenţei, a făcut imediat apel împotriva hotărârii.

”Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii are la bază o lege pentru cazuri de urgenţă extremă, precum ruperea unui dig, iar Guvernul nu a putut consulta în prealabil Parlamentul, pentru a redacta o lege”, a subliniat o purtătoare de cuvânt a tribunalului, Gert-Mark Smelt.

”Instanţa este conştientă că există o pandemie, că există o mutaţie a virusului şi o presune importantă asupa serviciilor de sănătate, că este o peroadă de mare îngrijorare şi de deicizii dificile. Însă o măsură drastică precum o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii trebuie să aibă la bază o lege sănătoasă”, a subliniat ea.

Această interdicţie a fost aprobată de o majoritate a deputaţilor olandezi, însă nu a fost supusă votului în Senat.

Introducerea legii în Senat, luna trecută, a declanşat revolte fără precedent într-o ţară în care nu s-a mai impus o astfel de măsură de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.