Facebook poate să blocheze utilizarea pseudonimelor de către utilizatorii reţelei de socializare, a hotărât joi un tribunal german, abrogând astfel un ordin al Autorităţii de Protecţie a Datelor din Hamburg, care a decis anterior că obligarea utilizării numelor reale reprezintă o încălcare a intimităţii persoanelor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia justiţiei este un câştig pentru compania americană. Facebook a argumentat în repetate rânduri că politica numelor reale înseamnă că utilizatorii ştiu cu cine se conectează virtual şi îi protejează pe aceştia de abuzul întâlnit pe internet.

Anterior, Autoritatea de Protecţie a Datelor din Hamburg, responsabilă de reglementarea modului în care Facebook funcţionează pe teritoriul german, a decis că reţeaua de socializare nu poate impune în mod unilateral utilizatorilor să-şi schimbe pseudonimele cu numele lor reale. De asemenea, Facebook nu poate nici să ceară ca utilizatorii să se identifice pentru a nu fi blocaţi de pe reţea.

Autoritatea a stabilit că forţarea utilizatorilor să-şi folosească numele reale ar fi o încălcare a dreptului acestora la intimitate, după ce o femeie s-a plâns că Facebook i-a blocat contul pentru că a folosit un pseudonim,  apoi i s-a cerut un act de identitate, iar compania a luat decizia unilaterală de a-i schimba numele folosit pe reţeaua de socializare.

Compania a făcut recurs, iar justiţia a stabilit că nu trebuie să pună în aplicare decizia Autorităţii de Protecţie a Datelor din Hamburg, întrucât sediul pentru operaţiunile europene ale Facebook se află în Irlanda. Astfel, Facebook ar trebui să se supună doar legislaţiei irlandeze.

În acest sens, Autoritatea pentru Protecţia Datelor din Irlanda a stabilit încă din 2011 că politica numelor reale nu contravine legilor naţionale, iar motivele invocate de Facebook, protecţia minorilor şi prevenirea abuzurilor online, sunt justificate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.