Un tren la bordul căruia se află ingineri şi reprezentanţi sud-coreeni a început vineri o călătorie excepţională în Coreea de Nord, în vederea unor studii prealabile vizând o posibilă conexiune a reţelelor feroviare între cele două ţări, relatează AFP.
Eforturi în vederea unei reluări a acestor legături între Nordul şi Sudul Peninsulei Coreea era unul dintre obiectivee anunţate de către preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un la finalul unui summit care a confirmat, în aprilie, excepţionala destindere în peninsulă.
Legarea celor două reţele feroviare şi modernizarea căilor ferate nord-coreene depăşite constituie o schimbare majoră pentru peninsulă, în care comunicaţiile civile directe - inclusiv pe cale poştală - sunt riguros interzise după împărţirea acesteia, pecetluită prin semnarea armistiţiului în 1953.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Este pentru prima oară, după un deceniu, când un tren nord-coreean intră în Coreea de Nord.
Televiziuni difuzau imagini cu un tren roşu-alb-albastru care părăseşte Gara sud-coreeană Dorasan, situată în vestul peninsulei, în imediata apropiere a Zonei Demilitarizate (DMZ) care desparte cele două Corei.
”Reconectarea reţelelor feroviare semnalează începutul unei ere de prosperitate comună a Nordului şi Sudului”, a declatat ministrul sud-coreean al Transporturilor Kim Hyun-mee.
PERIPLU DE 18 ZILE
Ea a adăugat că această reconexiune ar permite totodată lărgirea orizonturilor economice ale Coreei de Sud, care este izolată - pe plan terestru - de restul lumii de la Războiul Coreei (1950-1953) şi care ar putea să găsească o nouă cale a exporturilor sale către pieţele chineză, rusă şi europene.
La bordul trenului se află 28 de sud-coreeni - inclusiv ingineri de căiferate - şi 55 de tone de combustibil şi un generator. Trenul are şase vagoane - inclusiv un vagon cuşetă, un vagon birou şi un vagon cu apă pentru duş şi spălat rufe.
Odată intrat în Gara Panmun - terminalul feroviar nord-coreean situat de cealaltă parte a DMZ, cele şase vagoane vor fi ataşate unui tren nord-coreean, iar locomotiva sud-coreană se va întoarce în Sud.
Sud-coreenii şi omologii lor din Coreea de Nord vor începe astfel un periplu de 18 zile - de 2.600 de kilometri - în vederea inspectării celor două linii ferate.
Ei vor inspecta, pe de o parte, linia care leagă oraşul Kaesong de oraşul Shinuiju de la frontiera chineză, prin Phenian, şi care a fost construită de Japonia, la începutul secolului al XX-lea, înainte de împărţirea peninsulei, în 1948.
Celaltă linie, leagă, pe de altă parte, regiunea Mont Kumgang, situată în apropierea capătului de est a DMZ, cu fluviul Tumen, la frontiera rusă.
Într-un gest de reconciliere, cele două Corei şi-au reconectat - pentru o scurtă perioadă de timp - în 2007 linia occidentală, iar câteva trenuri de marfă au circulat aducând material şi bunuri la Parcul Industrial intercoreean Kaesong, în Coreea de Nord.
Însă această ”cooperare feroviară” nu a supravieţuit intensificării tensiunilor intercoreene legate de dezvoltarea de către Nord a programelor sale atomic şi balistic.
În pofida destinerii aflate în curs, Phenianul este vizat în continuare de sancţiuni dure ONU, din cauza acestor programe - interzise.
Iar proiectul reconectării feroviare a fost întârziat de îngrijorări cu privire la conformitatea acestuia cu sancţiunile internaţionale.
Însă Consiliul de Securitate al ONU a hotărât, săptămâna trecută, să acorde o scutire, cu scopul de a se efectua studiul comun care a început vineri.
Dacă acest Consiliu va însoţi în mod asemănător şi celelalte etape ale evoluţiei acestui proiect este necunoscut, pentru moment.
Seulul a anunţat că această primă misiune vizează doar să colecteze informaţii despre starea reţelei ferate nord-coreene şi a dat asigurări că eventuale lucrări de restaurare vor avea loc numai în urma undei verzi a ONU.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...