Aleksei Moskaliov, un rus condamnat la doi ani de închisoare pentru discreditarea armatei şi care şi-a văzut fiica luată de serviciile sociale, a fost reţinut în Belarus după ce fugise din arestul la domiciliu, a declarat joi pentru Reuters avocatul Dmitri Zahvatov.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zahvatov a declarat că Moskaliov, în vârstă de 54 de ani, a fost arestat la Minsk, cel mai probabil din cauza faptului că şi-a pornit telefonul mobil şi şi-a dat de gol locaţia.

"Se pare că cineva a făcut o greşeală, poate din cauza faptului că a folosit un telefon mobil", a spus avocatul. "Cel mai probabil a fost din cauza faptului că a folosit un telefon mobil în mod necorespunzător", a adăugat el.

Moskaliov a intrat în atenţia poliţiei ruse anul trecut, după ce fiica sa Maşa, pe atunci în vârstă de 12 ani, a făcut la şcoală un desen anti-război în care se arăta cum Rusia trage cu rachete asupra unei mame şi a unui copil ucraineni.

Ulterior, tatăl a fost acuzat de discreditarea forţelor armate ale Rusiei în legătură cu alte comentarii antirăzboi pe care le-ar fi făcut pe reţelele sociale.



Cazul a avut un mare ecou în Rusia şi în străinătate, în special de când Maşa, acum în vârstă de 13 ani, a fost separată de tatăl ei şi plasată într-o casă de copii la începutul lunii martie.

Totul a luat o nouă întorsătură marţi, când Moskaliov a dispărut de la domiciliul său din Efremov, regiunea Tula, în timpul nopţii, cu câteva ore înainte de a fi condamnat la doi ani de închisoare pentru discreditarea forţelor armate ruse.

Pentru a alimenta şi mai mult emoţiile din jurul acestui caz, miercuri a fost făcută publică o scrisoare din partea Maşei către tatăl ei, care a crescut-o singur. În scrisoare, ea îi spunea să nu renunţe şi îl îndemna să "creadă, să iubească şi să spere".

Nu este clar cum a ajuns bărbatul de la Efremov la Minsk, o distanţă de aproximativ 700 km, şi nici ce consecinţe juridice suplimentare va suporta acum, menţionează Reuters.

SURPRIZĂ: PRIGOJIN ÎI IA APĂRAREA

Dar cazul a ajuns până la urechile Kremlinului. Răspunzând la întrebarea unui reporter, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a lăsat să se înţeleagă că Moskaliov a fost un tată rău, deplângând ceea ce a numit "situaţia foarte deplorabilă în ceea ce priveşte îndeplinirea îndatoririlor părinteşti".

Pe de altă parte, Peskov a refuzat să comenteze o intervenţie surpriză a lui Evgheni Prigojin, fondatorul armatei private Wagner, care luptă pentru Rusia în Ucraina. Acesta calificase verdictul împotriva lui Moskaliov drept "nedrept, mai ales având în vedere faptul că fiica sa Maşa va fi nevoită să crească într-un orfelinat". Prigojin îi ceruse procurorului să revizuiască verdictul şi a solicitat, de asemenea, ca avocaţilor asociaţi cu Wagner să li se permită să lucreze cu apărarea lui Moskaliov.

Avocatul lui Moskaliov, Vladimir Bilienko, a declarat pentru Reuters că este în favoarea ambelor solicitări, chiar dacă nu este sigur de motivele lui Prigojin. "Sunt gata să accept orice ajutor care îl va ajuta pe clientul meu", a spus el.

Mai târziu, miercuri, într-un scurt mesaj audio presărat cu înjurături, Prigojin a respins cu furie ideea că ar fi fost motivat de "ambiţii politice".

UN CAZ CARE A ÎNCEPUT CU UN DESEN LA ŞCOALĂ

Moskaliov a intrat în atenţia autorităţilor în aprilie anul trecut, după ce Masha, pe atunci în vârstă de 12 ani, a desenat la şcoală un desen care arăta rachete ruseşti care se îndreptau către o mamă şi un copil ucraineni.

Directorul şcolii a chemat poliţia, care a început să examineze activitatea online a lui Moskaliov şi l-a amendat pentru comentarii critice la adresa armatei ruse. El a fost apoi investigat pentru a doua oară în decembrie anul trecut, fiind suspectat de discreditarea forţelor armate, o infracţiune prevăzută de legile adoptate la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut.

După ce marţi a dispărut din arestul la domiciliu, avocatul Dmitri Zahvatov, specializat în drepturile omului, a declarat miercuri că Moskaliov a luat legătura cu el şi i-a trimis o copie a unei scrisori pe care Maşa i-ar fi scris-o din casa de copii în care a fost plasată la începutul lunii martie.

"Bună tată, te rog foarte mult să nu te îmbolnăveşti şi să nu-ţi faci griji. Totul este în regulă cu mine, te iubesc foarte mult şi ştiu că nu eşti vinovat de nimic. Sunt mereu de partea ta şi tot ceea ce faci este corect", ar fi scris copila.

Scrisă îngrijit pe hârtie dictando, scrisoarea se încheie cu "Te iubesc" în limba engleză şi cu cuvintele "eşti un erou" în interiorul unei inimi desenate stângaci.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.