Un cetăţean rus care a încercat să se infiltreze la Curtea Penală Internaţională (CPI), Serghei Cerkasov, în vârstă de 37 de ani, a fost inculpat de spionaj în Statele Unite, unde este acuzat că a trăit sub o falsă identitate timp de doi ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serghei Cerkasov ”lucra ca agent ilegal al serviciilor ruse de informaţii, cu aliasul brazilian Victor Muller Ferreira”, acuză într-un comunicat procurorul federal din Washington Matthew Graves.

Potrivit actului acuzării, el a început să opereze sub această identitate în Brazilia, în 2010, şi şi-a construit o ”poveste”, cu o mătuşă fictivă, o mamă decedată şi puţini prieteni.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Cinci ani mai târziu el a depus o cerere de înscriere, pe acest nume, la o universitate din Washington.

După ce a fost acceptat la universitate, el a intrat în Statele Unite în 2018, cu o viză de student.

Până în 2020, el a trăit sub această acoperire, studiind relaţii internaţionale şi culegând ”informaţii despre americani, pe care le-a transmis serviciilor ruse”, acuză serviciile procurorului Matthew Graves.

După ce a părăsit STatele Unite, în mai 2020, el a continuat să folosească contacte universitare pentru a obţine informaţii despre politica externă americană, acuză procuratura.

În aprilie 2022, el a încercat să intre ca stagiar la Curtea Penală Internaţională,cu sediul la Haga, în Olanda, care anchetează cu privire la acuzaţii de crime de război în Ucraina împotriva Rusiei.

Serviciile secrete olandeze l-au demascat şi i-au refuzat intrarea pe teritoriul Olandei.

Expulzat în Brazilia, el a fost arestat cu privire la fraudă şi a fost condamnat, în iulie, la 15 ani de închisoare.

Potrivit unor documente judiciare, Moscova a cerut extrădarea bărbatului, pe care-l acuză de trafic de droguri în perioada 2011-2013.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.