Justiţia germană a anunţat miercuri că a arestat un presupus jihadist rus, suspectat că a pregătit în 2016 un atentat în ţară împreună cu un complice francez, Clément Baur, aflat în detenţie în alt caz la Marsilia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bărbatul, în vârstă de 31 de ani, identidicat ca fiind Magomed-Ali C., a fost reţinut la Berlin de către membri ai forţelor speciale din cadrul poliţiei germane, iar locunţa i-a fost percheziţionată.

El este suspectat că a ”pregătit un atentat cu bombă” în 2016, împreună cu presupusul său complice francez, arestat în aprilie 2017 la Marsilia.

Magomed-Ali C. a depozitat la acea vreme, în apartamentul său de la Berlin, ”o cantitate considerabilă de TATP” - triperoxid de triacetonă, un exploziv artizanal utilizat în atentatele comise la Paris pe 13 noiembrie 2015 şi la Bruxelles pe 22 martie 2016, a anunţat într-un comunicat parchetul antiterorist german.

”Acuzatul, membru al mişcării islamiste radicale, voia să fabrice un exploziv împreună cu complicele său, în prezent deţinut în Franţa” şi să-l folosească în Germania - într-un loc care nu a fost identificat - ”cu obiectivul de a ucide cât mai multe persoane posibil”, afirmă parchetul.

La acea vreme, poliţia germană ştia despre aceste pregătiri şi a percheziţionat locuinţa pe 26 octombrie 2016 şi a confiscat substanţe explozive, însă cei doi suspecţi nu au fost prinşi imediat.

Clément Baur s-a dus în Franţa, iar presupusul complice rus a rămas la Berlin. 

Progrese în anchetă au permis în prezent să se concretizeze suspiciunile cu privire la pregătirea unui atentat în Germania.

În paralel, Clément Baur face obiectul unei anchete distrincte - dar similare -, după ce a fost arestat la Marsilia în aprilie 2017, cu cinci zile înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale franceze.

Acest tânăr în vârstă de 23 de ani şi alt francez, Mahiedine Merabet, în vârstă de 29 de ani, au fost arestaţi având asupra lor arme şi o importantă cantitate de explozivi.

Ei se pregăteau de o ”acţiune violentă” iminentă, potrivit justiţiei franceze. Nicio ţintă precisă nu a fost identificată până în prezent. Clément Baur şi Mahiedine Merabet au efectuat căutări în legătură cu mitinguri ale unor partide politice.

Baur este cunoscut drept un apropiat al islamiştilor ceceni la contactarea cărora s-a convertit la islam, în 2007, la Nisa.

Potrivit parchetului german, planurile de atentate în Germania şi în Franţa erau conduse ”în paralel” de către Clément Baur.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.