În ultimele şapte zile, 182 de străini şi 46 de mijloace de transport care au vrut să intre în Republica Moldova au fost respinşi la frontieră, printre aceştia numărându-se şi un reprezentant al Grupării Wagner, compania rusă de mercenari fondată de oligarhul Evgheni Prigojin, un apropiat al Kremlinului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un reprezentant al structurii private militare din Federaţia Rusă Wagner ar fi încercat să ajungă săptămâna aceasta în Republica Moldova. El a fost depistat la Aeroportul internaţional Chişinău, iar poliţiştii de frontieră nu i-au autorizat intrarea în ţară, a anunţat duminică Poliţia de Frontieră, potrivit NewsMaker.

„Atragem atenţia că măsurile întreprinse, bazându-se pe analiza de risc şi a informaţiilor obţinute în comun cu autorităţile naţionale, inclusiv prin schimbul de informaţii cu partenerii internaţionali, a permis depistarea în fluxul de pasageri, în punctul de trecere a frontierei de stat Aeroportul Internaţional Chişinău, a unui cetăţean care a fost identificat ca şi un posibil reprezentant al unei companii private militare din Federaţia Rusă (Wagner). Cetăţeanului în cauză nu i-a fost autorizată trecerea frontierei de stat, fiind întors pe cale aeriană în statul de pornire”, a comunicat duminică Poliţia de Frontieră, care a făcut publice şi o serie de fotografii.

Foto: border.gov.md
Foto: border.gov.md
Foto: border.gov.md
Foto: border.gov.md

Potrivit aceleiaşi surse, în ultimele şapte zile, au primit refuz de intrare în Republica Moldova 182 de cetăţeni străini şi 46 de vehicule.

Anunţul vine în condiţiile în care duminică sunt convocate proteste la Chişinău, iar în ultima vreme, atât autorităţile din Moldova, cât şi serviciile americane de informaţii au avertizat că există planuri ale Moscovei de a destabiliza situaţia din ţară prin provocări la proteste puse la cale de reprezentanţi ai serviciilor sub acoperire civilă.

CITEȘTE ȘI Partidul lui Ilan Şor convoacă noi proteste, duminică, la Chişinău. Poliţia are informaţii că se pregătesc provocări. Maia Sandu: „De fiecare dată există riscuri de destabilizare, dar am certitudinea că instituţiile vor asigura ordinea publică”

Un tânăr care avea un rucsac cu însemnele grupării lui Prigojin a fost reţinut sâmbătă la Praga, în timpul unor proteste organizate de un politician cu poziţii pro-Kremlin, proteste care au degenerat în cele din urmă în confruntări cu poliţia, după ce manifestanţii au vrut să intre în clădirea Muzeului Naţional pentru a smulge un steag ucrainean arborat pe clădire.

CITEȘTE ȘI Mii de persoane au ieşit să protesteze la Praga faţă de „sărăcie”, au critcat NATO şi au cerut „pace” în Ucraina / La încheierea acţiunii, unii demonstranţi au vrut să smulgă drapelul Ucrainei de pe clădirea unui muzeu şi s-au încăierat cu poliţia - FOTO

Grupul Wagner este un grup de mercenari conduşi de unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui Putin, Evghenii Prigojin. Compania este cunoscută ca armata privată a lui Vladimir Putin, fiind implicată, de-a lungul timpului, în conflictele din Ucraina, Siria şi din câteva ţări africane.

CITEȘTE ȘI Rusia şi-a pierdut „soft power”-ul şi îşi vede vechii aliaţi sovietici îndepărtându-se - analiză „The Observer”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.