Procurorul Jean-Claude Marin a recomandat joi după-amiază achitarea şefei Fondului Monetar Internaţional (FMI), într-un proces în care Christine Lagarde este acuzată de neglijenţă în favoarea lui Bernard Tapie. De asemenea, procurorul francez a susţinut că acuzaţiile de neglijenţă în serviciu sunt extrem de ”slabe” şi nu pot sta în picioare, transmite Reuters şi France24.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Audierile nu au reuşit să sprijine o acuzaţie extrem de slabă”, a declarat procurorul Jean-Claude Marin.

Lagarde (60 de ani) este acuzată de neglijenţă în serviciu, pentru că a aprobat o plată controversată de 400 de milioane de dolari pentru Bernard Tapie, în cadrul unei înţelegeri financiare extrajudiciare atunci când era ministru de Finanţe în administraţia preşedintelui Nicolas Sarkozy.

Instanţa ar urma să vină până luni cu un verdict în cazul şefei FMI.

O curte de arbitraj a ordonat plata către Tapie în legătură cu vânzarea companiei Adidas. Juraţii au susţinut că afaceristul francez a fost fraudat în mod intenţionat de către banca Credit Lyonnais prin devalorizarea companiei Adidas. Compensaţiile trebuiau plătite de principalul acţionar al băncii, adică statul francez.

Acuzaţiile de neglijenţă au legătură cu decizia lui Lagarde de a cere unor juraţi de arbitraj să examineze plângerea lui Tapie, în loc să aleagă procesul prin instanţele normale din Franţa.

Criticii o acuză pe Lagarde că i-a asigurat un tratament preferenţial lui Tapie pentru suţinerea financiară a campaniei prezidenţiale a lui Nicolas Sarzoky.

De asemenea, criticii susţin că statul francez nu trebuia să plătească compensaţii unui condamnat penal, care era în faliment în acel moment şi nu putea să plătească un proces în instanţă. Tapie şi-a petrecut şase luni în spatele gratiilor în 1997, după ce a aranjat meciuri ca preşedinte al clubului Olympique Marseille.

Lagarde susţine că este inocentă şi nu a greşit cu nimic cu privire la curtea de arbitraj aleasă în interesul contribuabililor francezi.

Tapie este investigat de procurorii francezi pentru comiterea unei fraude în iunie 2013.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.