Poliţia germană a deschis o anchetă împotriva unui presupus spion egiptean care lucra la serviciul de presă al cancelarului Angela Merkel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bărbatul este suspectat de faptul că a ”muncit ani de zile în contul unui serviciu de informaţii egiptean”, subliniază serviciul german de informaţii interne - Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) - într-un raport, precizând că ancheta a fost deschisă în decembrie 2019 şi ”continuă” în prezent.

BfV nu dezvăluie identitatea bărbatului şi nici situaţia acestuia. Serviciul anunţă că poliţia a luat ”măsuri” împotriva acestuia.

Potrivit tabloidului german Bild, bărbatul este un funcţionar public german ”de rang intermediar”, un nivel ierarhic mai mare ca al debutanţilor, dar care nu este funcţionar public de rang înalt.

El lucra la Serviciul pentru vizite la centrul de presă federal german - Bundespresseamt -, un serviciu însărcinat cu comunicarea despre activităţile cancelarului.

Acest scadal are consecinţe foarte stânjenitoare pentru Angela Merkel.

Presupsul spion se ocupa în acest cadru de primirea vizitatorilor.

Potrivit Bild, el ar fi putut astfel să supravegheze jurnalişti egipteni.

Potrivit raportului BfV, atât serviciul egiptean de spionaj extern (GIS), cât şi cel de informaţii interne (NSS) sunt active în Germania.

Obiectivul lor este să colecteze informaţii despre opozanţi ai regimului preşedintelui egiptean Abdel Fattah el-Sisi care trăiesc în această ţară, dar mai ales despre simpatizanţi ai confreriei Fraţilor Musulmani, interzisă din 2013 în Egipt.

Serviciile egiptene sunt interesate de asemenea de membri ai comunităţii creştine copte şi încearcă să recruteze cetăţeni egipteni ca spioni.

”Ei profită în acest sens de vizite pe care le efectuează aceste persoane în reprezentanţe diplomatice egiptene în Germania sau de călătorii pe care le efectuează” în ţara lor de origine, subliniază BfV în raport.

Cu excepţia unei scurte perioade, în urma revoltei populare din ianuarie-fenruarie 2011, în care Hosni Moubarak a fost înlăturat de la putere, Egiptul este condus din 1952 de către militari.

Armata, prezentată ca protectoarea poporului, este omniprezentă în societate, iar rolul său a crescut în ultimii ani.

Actualul preşedinte a ajuns la putere în 2013, după ce l-a destituit pe Mohamed Morsi, unicul şef de stat egiptean civil ales în mod democratic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.