Vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale de la Moscova, Nikolai Bulaiev, a declarat miercuri după-amiază că liderul opoziţiei ruse nu este eligibil pentru a candida în alegerile prezidenţiale din 2018, dacă nu va putea să scape de o condamnare pentru delapidare de fonduri publice, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”El încearcă deja să conducă o campanie electorală şi, în opinia mea, manipulează înţelegerea oamenilor cu privire la modul în care funcţionează legea, susţinând că nu i se aplică. Este o iluzie. Dacă face asta în mod intenţionat, atunci îi înşeală pe ceilalţi. Până acum, eu am înţeles că nu are dreptul de a candida şi trebuie să acţioneze prin intermediul justiţiei. Nu există nicio altă opţiune”, a declarat Bulaiev.

Însă, Aleksei Navalnîi susţine că nu există niciun impediment legal pentru a candida la alegerile prezidenţiale din Rusia.

Acesta reuşit să devină în ultimii ani o provocare politică importantă pentru preşedintele Vladimir Putin, iar în martie a organizat cele mai mari proteste anticorupţie din ultimii ani în întreaga Rusie.

Planurile electorale ale liderului opoziţiei au fost complicate în luna februarie, după ce o instanţă l-a găsit vinovat pentru delapidare de fonduri publice în urma rejudecării cazului său. Însă, acesta a acuzat că este vorba de un caz politic, orchestrat de putere pentru a-i sabota cariera politică din Rusia.

Miercuri, o instanţă a respins apelul lansat de liderul opoziţiei ruse şi a menţinut decizia luată în februarie de judecători, care l-a condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare. În schimb, avocaţii săi au anunţat că vor lansa un apel la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

Aliaţii susţin că, în ciuda condamnării sale, Navalnîi (40 de ani) are dreptul de a candida la alegerile prezidenţiale din 2018, potrivit Constituţiei Rusiei.

Însă, legislaţia electorală nu este precisă şi lasă loc de interpretări cu privire la posibilitatea liderului opoziţiei de a candida împotriva lui Vladimir Putin.

Navalnîii susţine că şi-a pierdut mare parte din vedere în ochiul drept, după ce un atacator necunoscut i-a aruncat săptămâna trecutăcu  vopsea verde în faţă, chiar în faţa sediului Fundaţiei Anticorupţie din Moscova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.