Un avion cargo Boeing 747-8 al companiei aeriene Atlas Air, cu cinci membri ai echipajului la bord, a aterizat de urgenţă pe Aeroportul Internaţional Miami (MIA), joi seara târziu, după ce s-a confruntat cu o defecţiune a motorului la scurt timp după decolare, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Videoclipuri neverificate încărcate pe platforma socială X au arătat flăcări ieşind din aripa stângă a aeronavei în timpul zborului.

Defecţiunile motoarelor sunt rare, dar sunt potenţial periculoase dacă piesele rotative străpung carcasa exterioară.

Nu au fost înregistraţi răniţi în urma incidentului, a declarat pentru Reuters aeroportul din Miami.

"Echipajul a urmat toate procedurile standard şi s-a întors în siguranţă la MIA", a declarat compania de transport aerian, adăugând că va efectua o inspecţie pentru a găsi cauza.

Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA (FAA) a declarat că va investiga incidentul.

Compania Boeing a îndrumat jurnaliştilor care îi solicitau comentarii să se adreseze celor de la Atlas Air.

Aeronava are o vechime de opt ani, potrivit datelor Flightradar24. Modelul 747-8 este propulsat de patru motoare General Electric GEnx, potrivit site-ului Boeing. Nici compania GE nu a fost disponibilă pentru un comentariu.

Defecţiunea de motor a avionului Boeing vine pe fondul altor două accidente de mare amploare ale unor avioane de linie în acest an.

Un avion de pasageri Airbus A350 operat de Japan Airlines s-a ciocnit cu un avion al Gărzii de Coastă pe aeroportul din Tokyo, ucigând cinci membri ai echipajului acestuia din urmă, la 2 ianuarie.

Câteva zile mai târziu, un avion Boeing 737 MAX 9 a efectuat o aterizare de urgenţă în urma desprinderii în zbor a unui panou care ţinea o uşă, ceea ce a determinat FAA să oprească temporar la sol 171 de avioane pentru verificări de siguranţă.

INCENDIU LA MOTOR

Zborul Atlas Air 5Y095 se îndrepta spre San Juan, Puerto Rico, decolând de pe Aeroportul Internaţional din Miami, joi seara târziu.

Pilotul a făcut un apel de urgenţă în jurul orei 05.33 (ora României) pentru a raporta un incendiu la motor şi a cerut să se întoarcă la aeroport, potrivit înregistrărilor multicanal ale conversaţiilor dintre turnul de control şi avion, disponibile pe liveatc.net.

"Avem un incendiu la motor", a spus unul dintre membrii echipajului avionului, dezvăluind că la bord se aflau cinci persoane. Membrul echipajului a precizat că incidentul a implicat motorul numărul doi şi că s-a produs "la ieşirea" de pe aeroport.

Atlas Air, printre ai cărei clienţi se numără giganţii de livrare de colete DHL şi FedEx, a devenit companie privată anul trecut, când a fost cumpărată de un grup condus de compania de private equity Apollo Global Management.

Cunoscută cândva ca "Regina cerului", aeronava Boeing 747 a revoluţionat transportul aerian şi a fost primul avion cu două culoare cu fuselaj larg din lume. Însă progresele tehnologice au făcut posibilă replicarea de către avioanele cu două motoare a razei sale de acţiune şi a capacităţii sale la costuri mai mici, iar Boeing a decis în iulie 2020 să pună capăt producţiei de 747.

O versiune cargo a ultimului avion comercial de mari dimensiuni Boeing a fost livrată anul trecut companiei Atlas Air.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.