Ministrul Justiţiei de la Ankara, Bekir Bozdag, a declarat joi dimineaţă că nu există nicio jurisdicţie a Curţii Europene pentru Drepturile Omului, care să permită luarea unei decizii cu privire la apelurile lansate de opoziţia turcă împotriva rezultatelor referendumului constituţional din Turcia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Principala opoziţie laică a anunţat în urmă cu o zi că ar putea să lanseze un apel pentru anularea rezultatelor referendumului la Curtea Constituţională din Turcia sau chiar la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), după ce reprezentanţii Înaltei Comisii Electorale au respins apelurile depuse de CHP şi HDP.

51,4% dintre alegătorii turci au susţinut la urne reformele constituţionale, care prevăd extinderea puterilor pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Preşedintele turc a respins vehement criticile formulate de observatorii OSCE, care au denunţat o serie de nereguli şi au precizat că procedurile folosite în cadrul votului cu privire la extinderea puterilor preşedintelui ”nu se ridică la înălţimea” standardelor internaţionale.

OSCE a prezentat luni o serie de nereguli în referendum. În acest sens, observatorii au anunţat că decizia de a valida buletine de vot care nu aveau ştampila de control a subminat garanţii împotriva fraudării.

Organizaţia a mai citat între aceste nereguli distorsiuni în campania dinainte de vot în favoarea taberei ”da”, intimidarea campaniei ”nu” şi faptul că întrebarea adresată în referendum nu a fost tipărită pe buletinul de vot.

”Mai întâi aflaţi care vă este locul! Nu vom vedea ori auzi rapoartele motivate politic pe care le pregătiţi”, le-a spus preşedintele turc observatorilor internaţionali de la OSCE.

Autoritatea electorală a confirmat victoria ”taberei da” în ciuda neregulilor semnalizate de către opoziţia din Turcia.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.