Un migrant a murit, în noaptea de joi spre vineri, iar altul a fost grav rănit, în largul Gravelines, în nordul Franţei, în urma naufragiului ambarcaţiunii cu care încercau să traverseze Canalul Mânecii împreună cu alte peste 60 de persoane, anunţă vineri prefectura maritimă franceză într-un comunicat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În total, 66 de persoane au fost salvate, inclusiv cele două victime, găsite ”inconştiente”.

”O victimă inconştientă, a cărei viaţă este în pericol” a fost evacuată cu un elicopter către spitalul din Calais, iar o ”doua persoană inconşrientă nu a putut, din nefericire, să fie reanimată”, anunţă prefectura.

Centrul Regional Operaţional de Supraveghere şi Salvare Maritimă (CROSS) a fost informat, la miezul nopţii de joi spre vineri, că ”o ambarcaţiune de migranţi” se afla în dificultate ”la mai puţin de opt kilometri de coastă, în largul Grand Fort”, în apropiere de Gravelines, cu peste 60 de persoane la bord, anunţă ea.

Cross a angajat o navă de salvare pentru a salva naufragiaţii, care a ajuns în zonă la ora locală 0.30 (1.30, ora României), anunţă prefectura.

În timp ce se apropia de ambarcaţiune, echipajul a informat Cross că unul dintre tuburile acesteia erau ”dezumflate” şi că persoane se aflau ”în apă”.

Naufragiaţii salvaţi au fost ”debarcaţi şi preluaţi în portul Calais”.

Căutări în zonă continuau cu mijloace aeriene şi maritime, precizează prefectura.

Ministrul francez de Interne Gérald Darmanin era aşteptat la calais vineri, pentru a se întâlni cu poliţişti şi jandarmi angajaţi în lupta împotriva migraţiei ilegale.

Începând din anii '90 şi după închiderea în 2002 a unui Centru al Crucii Roşii la Sangatte, în Pas-de-Calais, sute de exilaţi se înghesuie în corturi şi adăposturi improvizate la Calais sau Dunkerque, pentru a încerca să treacă în Anglia, ascunşi în TIR-uri sau cu ambarcaţiuni.

Aproximativ 29.000 de migranţi au traversat Canalul Mânecii cu ambarcaţiuni mici, în Anglia, de la începutul lui 2023. mult mai puţin decât anul trecut - 44.000 -, anunţa la începutul lui decembrie Prefectura Nord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.