Activişti georgieni în favoarea drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) au anulat un marş Gay Pride prevăzut luni, la Tbilisi, în urma unor ciocniri între grupuri homofobe şi poliţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu putem pune în pericol viaţa oamenilor şi să manifestăm pe străzi pline de agresori violenţi”, au anunţat organizatorii evenimentului pe pagina de Facebook.

Sute de manifestanţi împotriva acestui marş au protestat luni dimineaţa, în apropierea sediului Parlamentului, în capitala acestei foste republici sovietice din Caucaz cu moravuri conservatoare.

Unii au atacat poliţia şi au lovit jurnalişti, în ami multe locuri, în capitală, potrivit unor iamgini difuzate de postul Mtavari TV.

Potrivit organizatorilor marşului, sediul acestora a fost luat drept ţintă de către homofobi.

Premierul georgian Irakli Garibaşvili s-a pronunţat împotriva organizării acestui eveniment.

”Organizarea unui aşa-zis marş al mândriei (de a fi gay) nu este rezonabilă, pentru că acest lucru creează ameninţarea unei confruntări civile”, a apreciat el luni într-o reuniune guvernamentală, în care a apreciat că aceste marşuri sunt ”inacceptabile pentru o mare parte a societăţii georgiene”.

Aceste declaraţii au fost denunţat drept ”ruşinoase” de către organizatori, care arată cu degetul atât nişte declaraţii care încurajează homofobia, cât şi incapacitatea Guvernului de a apăra ”drepturi fundamentale ale omului”.

Organizatorul evenimentului, Ghiorghi Tabagari, şi-a exprimat o vreme speranţa ca marşul să aibă loc, în pofida violenţelor, pentru a ”arăta că atitidinile faţă de minorităţile sexuale se schimbă, din fericire, în Georgia”.

”Noi simţim o susţinere tot mai mare în societatea georgiană şi în rândul politicienilor, însă există grupuri homofobe violente”, declară el AFP.

Mai multe marşuri Gay Pride au avut loc în ultimii ani în Georgia, însă aceasta rămâne o ţară conservatoare, sub influenţa puternicei Biserici Ortodoxe.

Boiserica ortodoxă a îndemnat la o adunare, luni după-amiaza, la o rugăciune publică împotriva marşului.

Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) şi alte 16 ţări au cerut săptămâna trecută autorităţilor de la Tbilisi să asigure ”dreptul la întrunire paşnică a tuturor pesoanelor din Georgia, fără excepţie”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.