Un manifestant de la Hong Kong a fost rănit prin împuşcare, la Hong Kong, unde zeci de mii de manifestanţi în favoarea democraţiei au ieşit în stradă, răspunzând astfel unui apel de a participa la o ”zi de doliu” menite să perturbe marcarea a 70 de ani de la înfiinţarea Chinei populare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un manifestant a fost împuşcat în piept cu gloanţe reale, de către poliţie, în cursul unor confruntări între protestatari şi forţe de ordine, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei.

Mobilizaţi din iunie, activişti în favoarea democraţiei au sfidat o interdicţie de a manifesta, pentru a-şi exprima şi mai puternic, cu ocazia acestor ceremonii, resentimentul faţă de regimul chinez, a denunţa reculul libertăţilor şi încălcarea, acuză ei, a principiului ”o ţară, două sisteme”, care a prezidat retrocedarea fostei colonii britanică Chinei în 1997.

În absenţa unor lideri clar identificaţi, această ”zi de doliu” s-a organizat în principal pe reţele de socializare.

În pofida interdicţiilor autorităţilor, mici grupuri de manifestanţi s-au adunat marţi după-amiaza în aproximativ 12 cartiere în teritoriul semiautonom.

Poliţia a tras cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc în grupuscule radicale, în cel puţin patru cartiere.

La Tsuen Wan, un cartier în Noile Teritorii, manifestanţi mascaţi şi înarmaţi cu umbrele şi bastoane au atacat poliţişti antirevoltă, are au procedat la arestări. Poliţiştii au bătut în retragere, în sediul unei primării aflate în vecinătate, după ce au fost bombardaţi cu proiectile.

Potrivit autorităţilor, manifestanţi au aruncat în forţele de ordine cu un lichid coroziv, la Tuen Mun, un oraş situat în nord-vestul Hong Kongului. Ele au postat online fotografii cu un poliţist a cărui univormă este îngăurită de arsuri la nivelul trunchiului.

În cartierul popular Wong Tai Sin, poliţia a tras cu gaze lacrimogene împotriva unor manifestanţi care blocau drumuri.

Principala manifestaţie a avut loc pe Insula Hong Kong, teatrul de aproape patru luni al unor confruntări violente între poliţia antirevoltă şi grupuscule radicale.

Manifestanţii au mărşăluit către sediul reprezentanţei Chinei la Hong Kong, o ţintă frecventă a contestării.

Manifestanţii au aruncat cu ouă într-un portret al preşedintelui chinez Xi Jinping şi au smuls afişe mari dedicate marcării a 70 de ani de regim comunist şi le-aucălcat în picioare.

”După trei luni, cele cinci revendicări ale noastre nu sunt soluţionate în continuare. Trebuie să ne continuăm lupta”, a declarat pentru AFP un manifestant care purta o mască.

Aceste adunări intervin la câteva ore după o defilare militară gigantică în Piaţa Tianamnen, la Beijing, la care a asistat Xi Jinping. Şefa Executivului de la Hong Kong Carrie Lam, a cărei popularitate se află la cel mai scăzut nivel, s-a aflat la Beijing.

”PROBLEME PROFUND ÎNRĂDĂCINATE”

La Hong Kong, ceremonia de ridicare a drapelului la golf a ilustrat actuala insecuritate politică şi reticenţa autorităţilor de a apăreaîn public din iunie.

Conducători locali au participat la ceremonie, însă cu uşile închise, în Centrul Congreselor, situat în apropiere.

După retrocedare, această ceremonie de aniversare a avut mereu loc în exterior, inclusiv pe ploi torenţiale.

La 1 iulie, ziua marcării retrocedării, ceremonia s-a desfăşurat tot în interior, în timp ce manifestanţi defilau pe străzi.

Adjunctul lui Carrie Lam, Matthew Cheung, a elogiat, într-un discurs, dezvoltarea Chinei de 70 de ani, declarând că autorităţile au recunoscut necesitatea unei ”noi reflecţii cu scopul de a încerca să atace probleme profund înrădăcinate” la Hong Kong.

Marţi dimineaţa, au avt loc doar manifestaţii mici.

Un grup de parlamentari a fost atacat de către susţinători ai Beijingului, din cauză că purtau în mod simbolic un sicriu, în cartierul de afaceri Wan Chai. Poliţia a intervenit rapid pentru a pune capăt altercaţiei, folosind gaze cu piper.

De cealaltă parte a golfului, în cartierul Tsim Sha Tsui, manifestanţi au intonat ”Glorie Hong Kongului”, imnul contestării de la Hong Kong.

Aproximativ 50 de persoane s-au adunat pe un pod pentru a agita steaguri chineze şi a striga ”Trăiască patria noastră mamă!”.

După un weekend marcat de o reintensificare a violenţelor, poliţia a avertizat luni împotriva unei situaţii ”foarte, foarte periculoase” marţi.

Hong Kongul se confruntă din iunie cu cea mai gravă criză politică de la retrocedarea sa, în 1997, cu acţiuni aproape zilnice şi confruntări violente între radicali şi poliţişti.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.