Jurnaliştii BBC susţin că jihadistul britanic Abu-Zakariya al-Britani şi-a pierdut viaţa în urmă cu două zile, după ce a detonat o maşină-capcană la baza militară a forţelor irakiene Tal Gaysum, situată la sud-vest de Mosul. Al-Britani a fost eliberat în urmă cu 14 ani din centru de detenţie de la Guantanamo şi a primit după eliberare până la un milion de lire sterline drept compensaţii din partea Guvernului Marii Britanii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Abu-Zakariya al-Britani (50 de ani) şi-a început viaţa în Manchester ca Ronald Fiddler, fiind cunoscut la un moment dat şi sub numele de Jamul-Uddin al-Harith.

Jihadistul britanic a fost capturat în 2001 de către forţele americane în Pakistan şi trimis în centrul de detenţie Guantanamo.

După mai multe interogări, americanii au obţinut informaţii folositoare de la jihadistul britanic despre metodele de luptă ale talibanilor pakistanezi şi a fost eliberat din detenţie în 2003.

Al-Britani a primit până la un milion de lire sterline drept compensaţii din partea executivului din Marea Britanie. Însă, după câţiva ani de viaţă liniştită, jihadistul a traversat graniţa spre Siria şi s-a alăturat în aprilie 2014 grupării Statului Islamic.

Soţia jihadistului britanic susţine că a călătorit la un moment dat cu cei cinci copii în Siria într-o încercare de a-l convinge să se întoarcă în Marea Britanie, dar a eşuat şi s-a văzut nevoită să evadeze din teritoriile ISIS.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.