Un aisberg cu o suprafaţă de 1.270 de kilometri pătraţi - cam cât aglomeraţiile Parisului sau Londrei de mare - s-a desprins din Antarctica, în apropiere de staţia britanică de cercetare Halley VI, care se temea de mult timp de evenimente de această natură în zonă, anunţă cercetători britanici, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Blocul de gheaţă s-a desprins din banchiză vineri, potrivit unor date culese de instrumente britanice instalate în apropierea staţiei.

Nicio viaţă umană nu este în pericol, după ce cele 12 persoane care lucrau la staţia Halley VI, situată la mai puţin de 20 de kilometri de zona rupturii, au fost evacuate la jumătatea lui februarie cu avionul, a anunţat sâmbătă într-un comunicat British Antarctic Survey (BAS), organismul de cercetare a zonei polare, care exploatează staţia.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Echipele noastre sunt pregătite de ani de zile ca un aisberg să se desprindă din platforma de gheaţă Brunt”, a anunţat directoarea BAS Jane Francis, iar echipe supraveghează ”zilnic” deplasarea faliilor cu ajutorul ”unei reţele automatizate de instrumente GPS de înaltă precizie în jurul staţiei”.

Aceste date, trimise Universităţii Cambridge la analiză, au permis să se dea alerta vineri, fără ca cineva să se afle la faţa locului.

BAS a decis în 2017 să reducă prezenţa în această staţie, construităîn 2012 şi să o deplaseze câţiva kilometri, de teamă să nu se afle pe un aisberg în derivă, din cauza topirii gheţurilor.

A fost o ”decizie înţeleaptă”, consideră diectroul operaţional al BAS Simon Garrod.

”Activitatea noatră constă acum în supravegherea situaţiei şi evaluării oricărui impact posbil al acestei desprinderi asupra platoului de geaţă rămasă”, spune el.

Mai multe scenarii sunt posibile în următoarele luni - ”fie aisbergul se îndepărtează, fie eşuează şi rămâne” în apropiere, estimează Jane Francis.

Echipele nu urmează să revină curând, iar staţia rămâne închisă pe timpul iernii antarctice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.