Generalul Li Shangfu, numit duminică noul ministru al Apărării al Chinei, este un veteran al efortului de modernizare al Armatei Populare de Eliberare (PLA) - acţiuni care au determinat Statele Unite să-l sancţioneze pentru achiziţionarea de arme din Rusia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deşi noul său post în cadrul sistemului chinez este privit în mare măsură diplomatic şi ceremonial, numirea lui Li este urmărită îndeaproape, având în vedere trecutul său, spun diplomaţii regionali.

Mandatul său începe în contextul în care Washingtonul face eforturi pentru a restabili dialogul militar şi comunicările care s-au deteriorat pe măsură ce Beijingul a reacţionat furios la vizita din august în Taiwan a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din acea vreme, Nancy Pelosi.

Istoria lui Li ca tehnocrat - este un inginer aerospaţial care a lucrat în programul de satelit al Chinei - îl va ajuta să joace un rol cheie în îndeplinirea obiectivelor provizorii ale preşedintelui Xi Jinping pentru PLA, spun experţii.

„Fondul operaţional şi tehnologic al următorului ministru chinez al apărării este deosebit de pertinent, având în vedere că PLA îşi propune să devină o armată de clasă mondială până în 2049”, a declarat James Char, expert în securitate la S. Rajaratnam School of International Studies din Singapore.

În 2016, Li a fost numit comandant adjunct al noii Forţe de Sprijin Strategic a PLA - un organism de elită însărcinat să accelereze dezvoltarea capacităţilor spaţiale şi de război cibernetic ale Chinei.

Apoi a fost numit şef al Departamentului de Dezvoltare a Echipamentelor din cadrul Comisiei Militare Centrale (CMC), organismul de conducere de apărare al Chinei, condus de preşedintele Xi Jinping.

ACHIZIŢIILE RUSE

În calitate de director, a fost nominalizat în cadrul sancţiunilor impuse de Departamentul de Stat al SUA în septembrie 2018 pentru achiziţionarea a 10 avioane de luptă Su-35 în 2017 şi echipamente legate de sistemul de rachete sol-aer S-400 de la principalul exportator de arme al Rusiei, Rosoboronexport.

Întrebat săptămâna trecută despre ascensiunea iminentă a lui Li, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Marty Meiners, a spus că armata americană nu poate comenta rapoartele presei despre schimbările de demnitari ale Chinei, dar că au fost clare în dorinţa de a menţine comunicaţiile cu PLA.

„Liniile deschise de comunicare ne pot ajuta să gestionăm riscurile, să evităm calculele greşite şi să gestionăm în mod responsabil concurenţa”, a spus Meiners.

Mandatul lui Li la Comisia Militară Centrală a evidenţiat legăturile sale cu Xi, care şi-a întărit controlul asupra armatei.

Unii experţi cred că Li are legături strânse cu Zhang Youxia, un aliat militar apropiat al lui Xi, pe care Li l-a înlocuit ca şef al departamentului.

Zhang a fost promovat prim-vicepreşedinte al CMC în timpul Congresului Partidului Comunist din octombrie, iar Li urmându-l în grupul de şapte persoane care conduce comisia.

În calitate de ministru al apărării, Li este probabil să fie implicat îndeaproape în relaţiile militare din Asia, participând la evenimente precum întâlnirile liderilor asiatici ai apărării şi Dialogul informal Shangri-La privind securitatea din Singapore.

„Cred că a fost numit în această poziţie pentru că îl ajută pe Xi Jinping în domenii cheie ale modernizării”, a declarat analistul de securitate din Singapore, Alexander Neill, de la think-tank-ul Pacific Forum.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.