Un general chinez de rang înalt a declarat că scutul antirachetă european reprezintă o ameninţare clară pentru securitatea Rusiei, iar acţiunile militare globale ale americanilor ar putea să distrugă echilibrul dintre puterile regionale şi să ducă la apariţia instabilităţii politice, scrie Russia Today.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Statele Unite nu au prezentat garanţii obligatorii din punct de vedere juridic că sistemul antirachetă desfăşurat la frontierele europene nu este în niciun caz îndreptat spre Rusia. În acelaşi timp, acesta reprezintă o ameninţare reală şi directă la adresa securităţii ruse”, a declarat generalul chinez în cadrul Forumului Internaţional de Securitate Xiangshan din Beijing.

O asemenea declaraţie este pe linia de retorică stabilită de diplomaţii ruşi, care insistă că scutul antirachetă european ar putea să compromită securitatea rusă şi trebuie să fie contracarat cu rachete balistice superioare şi dezvoltarea capacităţilor armatei ruse de a distruge bazele care adăpostesc un asemenea armament.

”China şi Rusia au poziţii similare cu privire la sistemle startegice antirachete şi se opun încercărilor făcute de alte naţiuni sau grupuri de naţiuni pentru a crea în mod unilateral un asemneea sistem, care pune la risc securitatea internaţională strategică”, a declarat generalul chinez de rang înalt.

Generalul Viktor Poznikir a declarat că duplicitatea americană cu privire la sistemul european antirachetă este scoasă în evidenţă de continuarea proiectului după semnarea acordului nuclear cu Teheranul. Anterior, Washingtonul a susţinut că principala ţintă a scutului antirachetă european este menţinerea securităţii în contextul capacităţilor nucleare ale Iranului.

De asemenea, generalii ruşi şi chinezi au susţinut că sistemul antirachetă european reprezintă o ameninţare pentru orice naţiune care urmăreşte lansarea unor misiuni de explorare a spaţiului.

”Capacitatea sistemului de a lovi sateliţii este unul dintre motivele pentru care americanii resping semnarea oricărui tratat pentru interzicerea armelor în spaţiu”, a precizat Poznikir.

Generalul rus a declarat că Moscova şi Beijingul sunt forţate să răspundă acestor ameninţări şi să menţină echilibrul de putere regional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.