Un general al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, a fost ucis în timpul unei ”misiuni” în Siria, a relatat presa de stat iraniană marţi, citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Generalul Abolfazl Alijani, un membru al forţelor terestre al Gardienilor, care era în misiune în Siria pe postul de consilier militar, a fost martirizat duminică”, a anunţat televiziunea de stat pe site-ul oficial.

Abolfazl Alijani este descris ca un ”apărător al sanctuarului”, termen folosit pentru a se referi la cei care lucrează în numele Iranului în Siria sau Irak, fără alte detalii despre atacul în care a fost ucis. Iranul ajută regimul sirian al lui Bashar al-Assad, aliatul său, în război şi pretinde că desfăşoară consilieri militari în Siria.

La începutul lunii august, au avut loc ceremonii funerare în Teheran şi în alte oraşe iraniene pentru cinci membri ai Gardienilor Revoluţiei ucişi în Siria cu câţiva ani în urmă, după ce trupurile lor au fost descoperite şi identificate prin teste ADN, potrivit presei iraniene.

În martie, Gardienii Revoluţiei au precizat  că un atac israelian în Siria s-a soldat cu moartea a doi dintre ofiţerii lor, avertizând că Israelul va ”plăti pentru această crimă”. În ultimii ani, Israelul a organizat sute de raiduri aeriene în Siria, vizând poziţiile regimului, precum şi forţele aliate susţinute de Iran şi luptătorii din mişcarea şiită pro-iraniană din Liban, Hezbollah.

Israelul, vecinul Siriei, rareori comentează asupra atacurilor, dar a recunoscut că a organizat sute de atacuri din 2011 până în prezent.

Iranul şi Israelul sunt angajaţi într-un război în umbră de ani de zile, Teheranul acuzându-şi inamicul declarat că a întreprins acţiuni de sabotaj împotriva instalaţiilor iraniene nucleare şi că a asasinat personalităţi-cheie, inclusiv oameni de ştiinţă. Gardienii Revoluţiei este inclusă pe lista neagră ca ”grup terorist” a Statelor Unite.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.