Un fost europarlamentar ungur de extremă-dreapta a fost condamnat, marţi, de Curtea Supremă de la Budapesta pentru spionaj în beneficiul Moscovei, unde locuieşte acum. "Instanţa l-a declarat pe inculpat vinovat (...) de spionaj împotriva instituţiilor Uniunii Europene", potrivit deciziei consultate de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bela Kovacs este acuzat că a lucrat "pentru interesele Rusiei şi (pentru) a slăbi politica UE” între 2012 şi 2014, potrivit rechizitoriului citat de presă. El ar fi lucrat şi pentru serviciile de informaţii militare ruse.

Curtea Supremă a mentinut condamnarea pentru "evaziune fiscală” şi "documente false care au ca dus la prejudiciu financiar”. El este acuzat că ar fi semnat contracte de stagiu "fictive” în detrimentul financiar al Parlamentului European. Împotriva lui a fost pronunţată o pedeapsă totală de cinci ani de închisoare.
 
Acest fost membru al partidului naţionalist Jobbik, acum în vârstă de 62 de ani, şi-a părăsit partidul la scurt timp după dezvăluiri. A stat în Parlamentul European între 2010 şi 2019.
 
Bela Kovacs, care neagă acuzaţiile, a urmărit cazul de la Moscova unde a fugit după procesul în primă instanţă din 2020 şi predă relaţii internaţionale, potrivit cotidianului Magyar Nemzet.
 
Supranumit de presa locală „KGBela” în referire la presupusele sale legături cu serviciile secrete ruse, el spune că este "victima unor atacuri politice” orchestrate de premierul Viktor Orban.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.