Ambasadorul So Se Pyong a declarat joi după-amiază la Naţiunile Unite că există oportunitatea normalizării relaţiilor dintre Phenian şi Washington în timpul administraţiei prezidenţiale a republicanului Donald Trump, dacă acesta decide în favoarea retragerii trupelor americane de pe teritoriul sud-coreean şi asigură semnarea unui tratat de pace, care să pună capăt războiului din peninsulă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Însă, diplomatul nord-coreean a precizat că pentru moment dictatura îşi va continua politica de ”dezvoltare simultană” a programului nuclear şi a economiei.

”Vom continua”, a declarat ambasadorul nord-coreean de pe lângă Naţiunile Unite.

Declaraţiile diplomatului au loc în contextul lansării unor discuţii informale între oficialii nord-coreeni şi academicienii americani de la Geneva.

”Delegaţia nord-coreeană este aici. Dar pentru moment explorăm un drum alternativ”, a precizat So Se Pyong.

Această delegaţie de oficiali nord-coreeni este condusă de fostul negociator implicat în discuţiile internaţionale privind programul nuclear dezvoltat de Phenian, Choe Son Hui.

Regimul nord-coreean a lansat numeroase teste nuclearea sau cu rachete balistice de la începutul acestui an, în ciuda rezoluţiei şi a sancţiunilor impuse de Consiliul de Securitate al ONU.

Anterior, Donald Trump a declarat în luna mai că este dornic să lanseze noi discuţii cu liderul Kim Jong-un, pentru a pune capăt programului nuclear dezvoltat de Phenian.

Însă, diplomaţii nord-coreeni s-au arătat ceva mai rezervaţi, precizând că decizia este a ”liderului suprem”.

”Dacă Donald Trump va renunţa într-adevăr la politcia ostilă faţă de Coreea de Nord, în special prin retragerea echipamentului militar din Coreea de Sud şi prin realizarea unui tratat de pace, atunci cred că există o oportunitate pentru a discuta relaţiile noastre aşa cum am făcut în anii '90”, a precizat So Se Pyong.

În acest moment sunt staţionaţi 28.500 de militari americani pe teritoriul sud-coreean pentru a contribui la apărarea ţării aliate în cazul unui atac nuclear lansat de Phenian.

Administraţia Obama a ales să nu se implice în discuţii cu liderii nord-coreeni, ceea ce a permis dezvoltarea programului nuclear, potrivit ambasadorului nord-coreean de la Geneva.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.