Un bărbat care voia să se detoneze pe esplanada de lângă Congresul american, fără intenţia de a răni sau ucide pe altcineva în afară de el, pentru a atrage atebţia asupra unei teorii politice, a fost arestat şi inculpat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Paul Rosenfeld, în vârstă de 56 de ani, a fost reţinut marţi la domiciliu, în nordul New Yorkului, a anunţat miercuri serviciul procurorului federal din Manhattan, Geoffrey Berman. 

La percheziţionarea domiciliului acestuia s-a găsit un dispozitiv exploziv de fabricaţie artizanală de aproximativ 90 de kilograme.

Suspectul a mărturisit că a vrut să se detoneze pe National Mall - celebra espalanadă care leagă memorialul preşedintelui Abraham Lincoln de Congresul american, pe dealul Capitoliu - fără să intenţioneze să facă alte victime în afară de el, în ziua scrutinului legislativ naţional de la jumătate de mandat, pe 6 noiembrie.

El voia, a spus el, să atragă atenţia asupra tragerii la sorţi în politică - un mod de democraţie care constă în atribuirea prin tragere la sorţi a mandatelor şi însărcinărilor publice.

”Dacă ar fi reuşit, planul lui Rosenfeld ar fi putut să coste viaţa unor nevinovaţi la faţa locului şi ar fi provocat pagube incalculabile”, a declarat un reprezentant al FBI la New York, William Sweeney.

El a fost inculpat de frabricarea ilegală a unui dispozitiv exploziv şi de transportarea de explozivi între state, două capete de acuzare pasibile fiecare de câte zece ani de închisoare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.