Un avion cu bani din Qatar trimis să preia 26 de membri ai familiei regale de la Doha, a căror soartă a fost decisă prin acordul de schimb de refugiaţi între Guvernul şi rebelii din Siria, este blocat pentru aeroportul din Bagdad de patru zile, din cauză că acordul este aplicat cu intermitenţe, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aeronava, la bordul căreia ar fi fost aduşi milioane de dolari ce urmează să fie plătiţi ca răscumpărare, după cum suspectează oficiali irakieni, a ajuns la Bagdad sâmbătă, când cei 26 de membri ai familiei regale urmau să fie eliberaţi.

Potrivit informaţiilor disponibile deocamdată, cei 26 de membri ai tribului emirului din Qatar au fost capturaţi în decembrie 2015, în timp ce se aflau la vânătoare. Nu s-a mai ştiut nimic de soarta lor până în noiembrie 2016.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Atunci s-a aflat că ei s-ar afla în mâinile unei miliţii irakiene şiite, Keta’eb Hezbollah, care a cerut evacuarea tuturor locuitorilor care vor să părăsească oraşele siriene Foah şi Kefraya, unde majoritatea populaţiei este şiită şi care sunt încercuite de rebeli şi de jihadişti sunniţi cu legături cu al-Qaida din martie 2015.

Guvernul sirian şi forţele rebele au început joi o operaţiune de a evacua oamenii din patru oraşe asediate. Este vorba despre locuitorii din Foah şi Kefraya, două oraşe controlate de nord-vestul ţării, şi despre cei din oraşele controlate de rebeli, Madaya şi Zabadani, din apropiere de Damasc.

Potrivit estimărilor, peste 30.000 de oameni urmau să fie evacuaţi.

Demersul a fost suspendat, însă, după atacul sinucigaş de sâmbătă, vizând refugiaţii din Foah şi Kefraya, soldat cu 126 de morţi şi aproape 300 de răniţi.

Evacuările au fost reluate între timp, dar rebelii acuză Damascul că a încălcat termenii acordului, încercând să scoată mai mulţi combatanţi care îi sunt loiali decât au convenit părţile.

Un acord similar precedent a eşuat în luna decembrie, când rebelii au incendiat autocarele care urmau să fie trimise să preia oameni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.