Un agent al serviciilor secrete olandeze care a făcut parte din echipa responsabilă cu protecţia favoritului la alegerile legislative de luna viitoare, Geert Wilders, a fost suspendat sub suspiciune că a transmis informaţii unei organizaţii infracţionale, au anunţat miercuri autorităţile citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Wilders, care face campanie pe baza unei platforme antiislam, a condamnat scurgerea de informaţii, avertizând că nu poate funcţiona fără o securitate adecvată.

„Dumnezeule, dacă nu pot avea încredere orbeşte în serviciul care ar trebui să mă apere, atunci nu pot funcţiona”, a scris politicianul pe Twitter.

Publicaţiile olandeze De Telegraaf şi NRC Handelsblad, precum şi postul de televiziune NOS, l-au identificat pe suspect drept un ofiţer cu experienţă, în vârstă de aproximativ 35 de ani.

Şeful Serviciului Secret, Erik Akerboom, a declarat că nu poate confirma identitatea bărbatului, dar poate dezvălui că are origini marocane.

Agentul a făcut parte din echipa care verifica în avans locurile unde Wilders urma să apară în public, a precizat şeful Secret Service.

„Din câte ştim”, securitatea lui Wilders nu a fost în pericol, a spus Akerboom pentru Business News Radio.

Premierul Mark Rutte s-a întâlnit cu Wilders, principalul său oponent la alegeri, pentru a discuta suspendarea. „Nu pot spune nimic despre acest gen de discuţii”, a spus Rutte după întâlnire, răspunsul standard la chestiuni legate de securitate.

Alţi politicieni au reacţionat cu îngrijorare, inclusiv cel mai vocal critic al lui Wilders, Alexander Pechtold, din partidul de centru D66.

“Sunt informaţii iniţiale foarte alarmante şi trebuie să fie îngrozitor pentru Wilders să audă”, a scris el pe Twitter. „Nu trebuie să fim naivi. Mai multe clarificări repede, vă rog”, a adăugat el.

Wilders, al cărui domiciliu este secret de când un islamist l-a ucis pe producătorul de film olandez Theo van Gogh, în 2004, în urma unui film controversat, a promis să interzică imigraţia musulmană, să închidă toate moscheile şi să scoată Olanda din Uniunea Europeană.

Wilders speră că o intensificare la nivel global a sentimentelor antiinstituţionale, care l-au ajutat pe Donald Trump să ajungă preşedinte al SUA şi care i-au determinat pe britanici să voteze pentru ieşirea din UE îl va duce şi pe el la putere în urma alegerilor parlamentare din 15 martie.

O victorie pentru Wilders ar însemna un impuls şi pentru lidera de extremă-dreapta Marine Le Pen, precum şi pentru partidul german de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). Toţi speră să transforme peisajul politic european în scrutinele de anul acesta.

PVV conduce în sondajele de opinie cu 17% din intenţiile de vot, devansând liberalii premieruului Mark Rutte, care a urcat în ultima perioadă în preferinţele populaţiei adoptând parţial retorica antiimigraţie a lui Wilders.

Însă, în cazul unei victorii, Wilders va întâmpina dificultăţi în formarea unui Guvern, pentru că majoritatea partidelor importante au exclus o coaliţie cu el, descriindu-i politicile ca ofensante şi chiar neconstituţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.