Un student, activist marxist, a fost răpit fiind băgat cu forţa într-o maşină de către ceea ce sunt suspectaţi a fost poliţişti în civil, când se afla în drum spre celebrarea zilei de naştere a fostului lider chinez Mao Zedong, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Qiu Zhanxuan, şeful Societăţii Marxiste din China de la Universitatea Pekin, este unul dintr-o serie de studenţi lideri socialişti care au dispărut în ultimele luni în urma încercărilor lor de a susţine muncitorii chinezi.

Astfel, au apărut noi întrebări privind ideologia marxistă a Partidului Comunist într-o perioadă în care preşedintele chinez Xi Jinping încearcă să portretizeze guvernul ca fiind un susţinător ferm al muncitorilor şi cetăţenilor simpli.

Qiu se afla în drum spre ceremonia care aniversa 125 de ani de când s-a născut Mao. El a fost capturat de opt persoane, fiind prins de braţe şi de picioare şi băgat cu forţa într-o maşină, conform unui student care a fost martor la incident.

Studentul, care a cerut să rămână anonim, a declarat că l-a auzit pe Qiu cum striga: „Nu am încălcat legea, de ce mă luaţi? Ce faceţi?”.

Conform martorului, bărbaţii care l-au luat pe Qiu s-au identificat ca fiind ofiţeri ai Ministerului de Securitate Publică.

„Ce este greşit în a ne aminti de Mao? Ce legi încălcăm? Cum pot răpi un student al Universităţii Peking în public?”, a declarat studentul pentru CNN.

Înainte de dispariţia sa, Qiu a susţinut ferm muncitorii chinezi şi a cerut oamenilor să celebreze aniversarea lui Mao.

Cel puţin 10 tineri activişti chinezi au fost reţinuţi în oraşele mari în China începând cu august. Un student al Universităţii Peking a declarat pentru CNN în noiembrie că şi distribuirea de fluturaşi ar putea pune oamenii în pericol.

„Toată Universitatea Peking este sub teroare acum”, a afirmat el.

Totul a început după o dispută privind piaţa muncii în sudul Chinei. Acolo, muncitorii de la firma Jasic Technology din Shenzhen au încercat să îşi formeze un sindicat. Guvernul le-a refuzat cererea, însă staff-ul a continuat depunerea de petiţii. În iulie, zeci de muncitori ar fi fost reţinuţi de poliţie, unii dintre ei susţinând că au fost agresaţi de ofiţeri.

La sfârşitul lui iulie, o grupare de studenţi de stânga, care s-au autoproclamat ca fiind maoişti, au venit din toată ţara pentru a se alătura protestelor, atrăgând atenţia întregii naţiuni.

Un absolvent al Universităţii Peking, Yue Xin, a publicat o scrisoare deschisă către studenţii de la universităţile din China pentru a susţine muncitorii şi a semna petiţia. Pe măsură ce interesul naţiunii pentru proteste a crescut, guvernul a început să ia măsuri. În următoarele luni, mai mulţi studenţi, printre care şi Yue, au fost răpiţi de grupări de bărbaţi neidentificaţi.

În noiembrie, Universitatea Peking a informat că a descoperit şi eliminat „o organizaţie ilegală” din Societatea Marxistă a şcolii, susţinând că scopul grupării era să submineze puterea statului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.