Încheierea unui acord cu privire la pescuit este o condiţie prealabilă a încheierii oricărui acord comercial privind viitoarea relaţie a Uniunii Europene (UE) cu Regatul Unit, a subliniat luni negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Excluderea pescarilor europeni nu este acceptabilă pentru noi. Cred că un acord este posibil”, a declarat la postul de radio France Inter Michel Barnier.

JOHNSON, PREGĂTIT SĂ TREACĂ LA ”ALTCEVA”, DACĂ NU SE AJUNGE LA UN ACORD PÂNĂ LA 15 OCTOMBRIE

Boris Johnson urmează să transmită UE că, în lipsa unui acord cu privire la Brexit până la 15 octombrie, Regatul Unit se va mulţumi cu un ”no deal” şi ”va trece la altceva”.

El urmează să anunţe că regatul ”nu poate să pună în discuţie şi nu va pune în discuţie fundamentele independenţei ţării” cu scopul de a obţine un acord comercial cu UE.

Nu serveşte la nimic ca europenii să se gândească la un eventual acord după 15 octombrie, ar urma să anunţe Johnson, în contextul în care negocierile se reiau marţi.

”Dacă nu ne putem pune de acord până atunci, eu nu văd absolut niciun acord de liber-schimb între noi. Trebuie să acceptăm şi să trecem mai departe”, urmează să anunţe liderul conservator, potrivit unui text furinizat presei de către serviciile sale.

Neociatorul-şef britanic al Brexitului David Frost a averizat duminică cu privire la faptul că Marea Britanie nu va ceda în faţa UE şi că nu îi este frică de de o ireşire din Uniune fără acord (”no deal”).

Regatul Unit a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, dar se supune în continuare reglementărilor europene, până la sfârşitul actualei perioade de tranziţie, la 31 decembrie.

Negociatori şi diplomaţi au subliniat săptămâna trecută că negocierile Bruxellesului cu Londra sunt blocate din cauza problemei ajutoarelor de stat.

VON DER LEYEN VREA SĂ-L ÎNDEPĂRTEZE PE BARNIER, DEZVĂLUIE THE TELEGRAPH

Pe de altă parte, Franţa a dezminţit sâmbătă o îndepărtare a lui Michel Barnier de la negocieri, evocată vineri seara de cotidianul britanic The Telegraph.

Ziarul conservator britanic a scris că Cei 27 ar intenţiona să-l îndepărteze pe negociatorul-şef UE al Brexitului din funcţie, pentru a debloca negocierile cu Londra.

”Evident, (există) o susţinere deplină a negociatorului Michel Barnier şi a mandatului său”, a dezminţit pe Twitter secretarul de stat francez însărcinat cu Afacerile Europene Clément Beaune.

Este vorba ”fără îndoială despre umorul britanic, de la care Telegraph nu se abate”, în opinia acestuia.

Potrivit The Telegraph, preşinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, ar urma să anunţe, în discursul anual despre starea UE, la 16 septembrie, deschiderea căii unei intervenţii directe a liderilor europeni.

UE AR VREA UN DEPT DE VETO CU PRIVIRE LA LEGI BRITANICE POST-BREXIT

Pe de altă parte, UE cere Londrei ca, în cadrul negocierilor cu privire la viitoarea relaţie după Brexit, să poată să se opună unor viitoare legi şi reglementări britanice în domeniul comercial, potrivit unor oficiali de rang înalt din Guvernul lui Boris Johnson, dezvăluia sâmbătă The Times.

Potriviti cotidianului, Michel Barnier insistă ca Londra să accepte să nu modifice legislaţia britanică cu scopul de a afecta comerţul cu UE fără să consulte în prealabil Bruxellesul.

Neociatorul-şef britanic al Brexitului David Frost a respins această idee, potrivit The Times.

Bruxellesul vrea un acord până la sfârşitul lui octombrie, însă ipoteza unui eşec al negocierilor capătă tot mai mult contur în contextul în care Londra insistă să dispună de o autonomie totală asupra planurilor sale cu privire la acordarea unor ajutoare de stat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.