O alianţă de combatanţi arabi şi kurzi susţinută de Washington a cucerit miercuri ultimul sat de la Statul Islamic (SI), în estul Siriei, dislocându-i pe jihadişti în două cătune, a anunţat un ONG, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţele Democratice Siriene (FDS) au lansat în septembrie o ofensivă contra ultimului bastion SI, în provincia Deir Ezzor, la frontiera cu Irakul, susţinută de atacuri aeriene ale coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite, relatează AFP.

FDS au cucerit miercuri, în întregime, satul Baghouz - singurul care se mai afla pe mâna jihadiştilor -, potrivit Observatorului Sirian al drepturilor Imului (SOHR).

De-acum SI mai deţine controlul asupra a două cătune şi câtorva terenuri agricole, potrivit aceleiaşi surse.

”Operaţiunile de curăţare continuă la Baghouz, în vederea găsirii unor elemente SI care s-ar fi ascuns”, a precizat directorul SOHR Rami Abdel Rahman. ”FDS ar urma, acum, să avanseze către terenurile agricole de lângă Baghouz”, a adăugat el.

”COMBATANŢI APRIGI”

În urma unei ascensiuni fulgerătoare în 2014 şi cuceririi unor vaste teritorii în Siria şi Irak, ”califatul” autoproclamat al SI aproape a dispărut, în urma unor ofensive multiple în ambele ţări.

”Vedem mulţi combatanţi inamici (membri SI) fugind”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al coaliţiei internaţionale antijihadiste, colonelul Sean Ryan.

”Forţele siriene se află la mai puţin de zece kilometri de frontiera irakiană, însă ele luptă contra rezistenţei unor combatanţi aprigi” din SI, a avertizat el.

”Misiunea noastră rămâne înfrângerea definitivă a SI. Este dificil să spunem cât timp va lua acest lucru, în pofida progreselor”, a subliniat el. ”Încercăm să nu vorbim despre termene, este vorba despre o slăbire şi mai mare a capacităţii inamicului”.

Din septembrie, confruntările în ultimul bastion SI s-au soldat cu peste 1.000 de morţi în rândul jihadiştilor, iar în rândul FDS cu peste 600 de morţi, potrivit SOHR. Cel puţin 380 de civili au fost ucişi în violenţe, potrivit aceleiaşi surse.

Din acest sector a avut loc un exod masiv de civili şi de apropiaţi ai SI, care fug din calea luptelor, iar sute de jihadişti au depus armele, potrivit Observatorului.

În pofida acestei derute, jihadiştii au revendicat două atentate sângeroase, în mai puţin de o săptămână, contra trupelor americane din cadrul coaliţiei şi aliaţilor ei sirieni.

ATACURI SINUCIGAŞE

La 16 ianuarie, o ”patrulă de rutină” a forţelor americane a fost luată drept ţintă de către un kamikaze SI în oraşul Manbij (nord), situat la sute de kilometri de reduta jihadistă.

Zece civili şi cinci combatanţi din cadrul forţelor rabo-kurde au fost ucişi. Patru americani au fost ucişi - doi militari, un angajat civil al Departamentului Apărării şi un angajat al unui subcontractor al Pentagonului.

Acest bilanţ total de 19 morţi relevă cel mai sângeros atac vizând forţe americane în Siria din 2014, arată datele furnizate d Pentagon.

Câteva zile mai târziu, în provincia Al-Hasakah (nord-est), un convoi al forţelor americane şi FDS a fost luat drept ţintă de alt kamikaze, la volanul unei maşini-capcană. Cinci membri FDS au fost ucişi, potrivit SOHR.

Aceste violenţe au loc în contextul în care Statele Unite au anunţat în decembrie retragerea în viitor din Siria a celor aproximativ 2.000 de militari americani, justificând această dezangajare prin înfrângerea SI.

În afară de reduta din est, jihadiştii sunt prezenţi în sectorul deşertului sirian, care se întinde din centrul ţării şi până în provincia Deir Ezzor. În această zonă nelocuită, confruntări sporadice au loc între jihadişti şi forţele Damascului.

Lupta contra SI ilustrează complexitatea războiului care devastează Siria din 2011 şi care s-a soldat cu peste 360.000 de morţi şi milioane de deplasaţi şi refugiaţi.

Declanşat de reprimarea în sânge de către regimul sirian a unor manifestaţii în favoarea democraţiei, conflictul implică în prezent puteri străine şi grupări jihadiste pe un teritoriu fragmentat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.