Ultimul raport al Agenţiei Internţaionale a Energiei Atomice (AIEA) cu privire la instalaţii nucleare nedeclarate în Iran nu este nici ”echilibrat” şi nici ”drept”, denunţă marţi Ministerul iranian de Externe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din nefericire, acest raport nu reflectă realitatea negocierilor dintre Iran şi AIEA”, declară într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Said Khatibzadeh.

”Acesta nu este un raport drept şi echilibrat”, denunţă el.

”Ne aşteptăm ca această traiectorie să fe corectată”, declară purtătorul de cuvânt.

Diplomaţia iraniană reacţionează după ce AIEA a publicat luni un raport în care arată că există probleme ”nerezolvate” privind prezenţa de material nuclear în trei instalaţii nedeclarate - şi anume la Marivan, Varamin, Turquzabad.

AIEA precizează că a cerut - în zadar - unor oficiali iranienisă explice prezenţa acestor echipamente în aceste instalaţii.

”Ne temem că presiunea exercitată de către regimul sionist (Israelul) şi de alţi actori împing agenţia (ONU) să transforme rapoarte tehnice în rapoarte politice”, acuză Said Khatibzadeh.

Însărcinatul iranian cu misiune pe lângă agenţii internţaionale la Viena Mohammad Reza Ghaebi a îndemnat luni AIEA ”să fie conştientă de consecinţele distrugătoare ale publicării acestui tip de raport părtinitor”.

În aprilie, Teheranul a anunţat că a trimis agenţeii ONU documente cu privire la aceste instalaţii nedeclarate, în care îşi exprima speranţa ca ”ambiguitatea” cu privire la aceste instalaţii să fie ridicată până în iunie.

Aceste negoceri ale Iranului cu AIEA au loc în paralel cu negocieri în vederea unei relansări a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, aflate într-un punct mort, în pofida unor anunţuri cu privire la un acord iminent.

Aceste negocieri, lansate în urmă cu un an la Viena, dar suspendate în mai multe rânduri, vizează să salveze acest pact internaţional menit să împiedice Iranul să se doteze cu bomba atomică - pe care Teheranul spune că nu vrea să o fabrice -, în schimbul unei ridicări a unor sancţiuni care sufocă economia iraniană.

Acordul de la Viena este muribund după ce Donald Trump a retras Statele Unite din pact în 2018, a reimpus şi a multiplicat sancţiuni Teheranului, care s-a retras, la rândul său, în mod treptat, din limite impuse programului său nuclear.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.