UE va da în judecată Mare Britanie la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Regatul Unit va încerca să evite achitarea “notei de plată” de circa 50 de miliarde de lire sterline pentru Brexit, arată un proiect de plan de negociere obţinut de un ziar olandez, relatează The Independent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit proiectului, blocul comunitar ameninţă cu o luptă îndelungată în justiţie, pentru a recupera banii pe care i consideră datorii restante după cei 43 de ani în care regatul Unit a făcut parte din UE.

“În acest caz: Ne vedem la Haga (sediul Curţii Europene de Justiţie – n.r.)!”, a declarat un oficial UE în replică la ameninţarea premierului Theresa May de a ieşi din UE fără nici un acord şi fără să plătească nimic.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Ameninţarea vine pe fondul presiunilor tot mai mari exercitate asupra lui May de unii parlamentari conservatori, care i-au cerut să scoată pur şi simplu ţara din Uniune fără nici un acord, în loc să accepte o factură atât de mare.

Avocaţii Guvernului au sprijinit un raport al unei comisii a Camerei Lorzilor, potrivit căreia Londra ar putea să plece fără să plătească, dacă acceptă să nu beneficieze de nici un acord cu UE.

Luni, ambasadorul britanic la UE, Sir Tim Barrow, a avertizat că Bruxelles-ul are încredere în “alte opinii legale” care au oferit concluzii complet diferite.

O luptă îndelungată în instanţă ar putea submina tentativele de a ajunge la un acord comercial nou cu UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.