Uniunea Europeană (UE) nu a dat dovadă de suficientă solidaritate faţă de Italia în gestionarea crizei migraţiei, apreciază preşedintele francez Emmanuel Macron, care s-a întâlnit la Roma cu preşedintele Consiliului italian de Miniştri Giuseppe Conte, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Uniunea Europeană nu a dat dovadă de suficientă solidaritate cu ţările primei sosiri, ca Italia, iar Franţa este pregătită de evoluţii cu privire la acest punct în cadrul unei revizuiri a Acordurilor de la Dublin”, a declarat miercuri Emmanuel Macron.

”În privinţa salvărilor pe mare, sunt convins că putem să ne punem de acord asupra unui mecanism european automat de rapartizare a migranţilor”, a adăugat şeful statului francez.

”Este necesar să apărăm, peste tot, dreptul la azil. Aşadar, să protejăm dreptul la azil înseamnă totodată să ne asigurăm că cei şi cele care nu au acest drept să fie expulzaţi  sau expulzate cât mai rapid către ţara lor de origine”, a subliniat Macron.

Aceste ultime declaraţii reflectă afirmaţii pe care Macron le-a făcut luni, în faţa deputaţilor din cadrul majorităţii sale, pe care i-a îndemnat să privească ”în faţă” miza migraţiei.

Emmanuel Macron şi Giuseppe Conte s-au întâlnit pentru prima oară după intrarea în funcţie a ”Guvernului Conte II”, susţinut în Parlament de o coaliţie din care fac parte Partidul Democrat (PD, centru-stânga) şi Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem), şi din care Liga (extrema dreaptă) a lui Matteo Salvini a fost exclusă.

Această debarcare a lui Salvini a permis o încălzire a relaţiilor între Paris şi Roma, după o serie de tensiuni apărute, între altele, în urma deciziei luate anul trecut de Matteo Salvini, la acea vreme ministru de Interne, de a interzice intrarea navelor cu migranţi în porturile italiene.

Această criză a culminat în februarie cu rechemarea de către Paris a ambasadorului său la Roma.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.