Comisia Europeană a transmis statelor membre UE să înăsprească verificările asupra cetăţenilor din afara blocului european care primesc cetăţenie pe baza „paşapoartelor de aur”, obţinute datorită investiţiilor, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Comisia plănuieşte să monitorizeze îndeaproape verificările asupra „vizelor de aur” care oferă statutul de rezidenţi celor care fac investiţii masive. Comisia susţine că acest sistem poate fi abuzat, ajungându-se la evaziune fiscală şi spălare de bani.
 
Cei care obţin cetăţenia UE se pot deplasa liberi în UE şi au acces la piaţa unică precum şi alte drepturi.
 
Douăzeci de ţări din UE au astfel de scheme active. Cipru, Malta şi Bulgaria oferă paşapoarte cetăţenilor non-UE care investesc suficient în ţările lor. Străinii pot cumpăra paşapoarte pentru 1-2 milioane de euro.
 
Aceste ţări şi alte 17 membre UE, printre care şi Marea Britanie, oferă dreptul de rezidenţă către investitori. Acest drept deschide calea cetăţeniei.
 
Într-un nou raport, Comisia susţine că nu există destule informaţii privind felul în care aceste scheme funcţionează. Va fi astfel înfiinţată o echipă specială pentru a monitoriza aceste scheme.
 
În raport se arată că aplicanţii pot obţine cetăţenie în Bulgaria, Cipru şi Malta „fără să fi locuit vreodată în aceste state membre”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.