Uniunea Europeană a condamnat luni operaţiunea militară turcă în nordu Siriei şi pregăteşte sancţiuni cu privire la foraje ilegale pe care Turcia le realizează în largul Ciprului, au anunţat miniştrii de Externe din UE într-o declaraţie comună, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”UE condamnă acţiunea militară a Turciei, care compromite grav stabilitatea şi securitatea întregii regiuni” şi a convenit să adopte ”măsuri restrictive vizând persoane fizice şi juridice responsabile sau implicate în activităţi ilegale de foraj de hidrocarburi în estul Mării Mediterane”, se arată în declaraţii adoptate de către miniştrii de Externe din UE la Luxemburg.

Statele membre UE nu au reuşit, în schimb, să impună un embargo vânzărior de armament către Turcia, din cauza opoziţiei Regatului Unit, au declarat pentru AFP surse diplomatice.

Ele s-au angajat doar ”să adopte poziţii naţionale ferme cu privire la politica lor de export de armament către Turcia”, se arată în declaraţie.

Faptul că Turcia este membru NATO a fost folosit ca argument de către Regatul Unit, pentru a respinge embargoul.

UE îndeamnă la o ”reuniune ministerială a coaliţiei internaţionale împotriva Daesh (acronimul arab al Statului Islamic, SI), în vederea examinării felului în care să-şi continue eforturile în contextul actual”.

Turcia şi Statele Unite sunt membre ale acestei coaliţiii, al cărei vârf de lance sunt kurzii vizaţi în operaţiunea militară a Turciei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.