Poliţistul alb candamnat cu privire la uciderea afroamericanului George Floyd, Derek Chauvin şi-ar putea recunoaşte, miercuri, pentru prima oară, faptele în această crimă care a declanşat cele mai mari manifestaţii antirasiste din ultimele decenii în Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Derek Chauvin a fost condamnat în iunie de justiţia din Minnesota la 22 de ani de închisoare, cu privire la faptul că a stat cu genunchiul pe gâtul afroamericanului timp de aproape zece minute, în mai 2020, la Minneapolis.

În septembrie, poliţistul alb, în vârstă de 45 de ani, a pledat nevionovat la începutul unei proceduri - în justiţia federală de această dată -, care-l judecă cu privire la ”încălcarea drepturilor constituţionale” ale lui George Floyd.

El a renunţat la această strategie şi urmează să se preznte miercuri în faţa unui judecător federal, în vederea lansării unei proceduri de negociere a pedepsei, cu scopul de a evita un nou proces, potrivit unei ”notificări” depuse luni la dosarul său judiciar.

În notificare nu se precizează dacă va pleda vinovat sau va opta pentru o cale de mijloc, care constă în a accepta o condamnare fără să-şi recunoscă în mod oficial vina.

Posibilitatea să pledeze vinovat - în contextul în care nu a recunoscut că ar fi comis vreo greşeală - a fost evocată în presa americană în prmăvară.

La finalul procesului, el a alimentat speculaţii, spunând familiei Floyd că ”vor exista în viitor informaţii noi, pe care le sper interesante, şi care vă vor aduce linişte sufletească”.

Proceduri ”duble” sunt autorizate în Statele Unite, însă acestea sunt relativ rare şi reflectă importanţa acestui dosar aflat în centrul unor manifestaţii împotriva rasismului şi violenţei poliţiei în întreaga Americă, în vara lui 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.