Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat vineri că britanicii ar trebui să rezolve cu prioritate problemele cheie ale acordului de ieşire din blocul comunitar, precum ”oamenii, banii şi Irlanda, înainte de a se gândi la negocierea viitoarei relaţii dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie, transmite France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o scrisoare trimisă liderilor europeni, Tusk susţine că ”înainte de a discuta despre viitor, trebuie să ne rezolvăm trecutul” cu privire la Brexit.

Donald Tusk explică că ”singura abordare posibilă” este reprezentată de organizarea unor negocieri pe etape, iar britanicii trebuie să facă un ”progres suficient” cu privire la acordul de ieşire înainte de a discuta despre viitoarea relaţie dintre UE şi Marea Britanie.

Londra a susţinut în repetate rânduri că vrea negocierea simultană a acordului de ieşire, precum şi a unui acord comercial cu blocul comunitar post-Brexit.

Preşedintele Consiliului European vrea în schimb discutarea cu prioritatea a unor probleme cheie, precum soarta celor trei milioane de cetăţeni europeni care locuiesc în Regatul Unit, precum şi a unui milion de cetăţeni britanici care trăiesc în ţările Uniunii Europene.

De asemenea, britanicii ar putea să plătească 60 de miliarde de euro pentru finalizarea Brexitului, adică toate obligaţiile financiare până la încheierea exerciţiului bugetar actual în 2020. O altă problemă sensibilă este reprezentată de graniţa terestră dintre Republica Irlandeză şi Irlanda de Nord.

”Nu este doar o chestiune de tactici, dar - având în vedere intervalul de timp limitat pentru a finaliza aceste discuţii - este singura abordare posibilă. Aş vrea să ne unim în jurul acestui principiu cheie în timpul summitului, pentru a fi clar că prioritatea este reprezentată de înregistrarea unui progres cu privire la oameni, bani şi Irlanda”, se arată în scrisoarea trimisă de Tusk.

Aceste declaraţii vin la doar o zi după declanşarea unui război al cuvintelor între Theresa May şi Angela Merkel.

Cancelarul german i-a avertizat pe britanici să nu creadă că pot să negocieze un acord cu privire la viitoarea relaţie dintre Londra şi Bruxelles înainte de a finaliza acordul de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Însă, Theresa May s-a plâns că ţările europene vor să realizeze un front comun la negocieri împotriva Regatului Unit.

”Vedem cât de dure vor fi negocierile uneori. Cu toate acestea, oponenţii noştri încearcă să perturbe aceste negoceri, în acelaşi timp în care celelalte 27 de state europene se pregătesc să ni se opună”, a atras atenţia premierul de la Londra.

Liderii UE27 vor adopta sâmbătă o serie de linii pentru negocierea Brexitului, după ce premierul britanic a declanşat la finele lunii trecute articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.

De asemenea, aceştia vor discuta despre posibilitatea unei aderări automate a Irlandei de Nord la UE după Brexit, dacă provincia britanică se va uni cu Republica Irlandeză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.