Preşedintele Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kilicdaroglu, a declarat luni noaptea că cei 24 de milioane de alegători turci care au votat împotriva schimbărilor constituţionale au obţinut o ”victorie democratică”, deşi nu au reuşit să oprească aprobarea proiectului de extindere a puterilor preşedintelui Erdogan, transmite Hurriyet Daily News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ciuda presiunii birocratice din ţară, în ciuda tuturor resurselor financiare şi birocratice utilizate de către guvern şi a stării de urgenţă, tabăra nu a obţinut o victorie democratică, nu contează ce spun ei”, a precizat Kemal Kilicdaroglu, care conduce principala opoziţie parlamentară de la CHP, cea mai veche formaţiune politică din Republica Turcă.

Tabăra ”nu” a obţinut 48,6% din voturi, în timp ce schimbările propuse de guvernanţi au trecut cu o majoritate mică de 51,4% din sufragiile exprimate în Turcia.

”De ce este o victorie democratică? Vă voi da un exemplu din istorie. Am trecut prin condiţii similare înainte de scrutinul cu privire la legea fundamentală din 12 septembrie, care a fost redactată de junta militară la începutul anilor '80. Constituţia a trecut cu 92% din voturi. Însă, jumătate din societate a protejat necondiţionat democraţia şi regimul parlamentar democratic”, a completat preşedintele CHP.

Fundaţia actualei legi fundamentale poate fi regăsită în Constituţia din 1982, realizată de către junta militară la doi ani după lovitura de stat din 1980.

Kilicdaroglu a precizat că legile fundamentale ar trebui să reprezinte documente principale pentru contractele sociale, iar un proiect de modificare sprijinit de jumătate din populaţie nu poate să reprezinte o cale comună pentru Turcia.

”Toată lumea ar trebui să realizeze că o societate nu poate să fie guvernată prin această Constituţie. Indiferent dacă este sau nu reprezentată în legislativ, responsabilitatea partidelor este de a transforma această constituţie într-un text de consens. Politica are această responsabilitate şi nu poate fugi de aceasta”, a completat liderul opoziţiei din Turcia.

De asemenea, liderul opoziţiei a criticat dur primele declaraţii făcute de Erdogan înainte de confirmarea victoriei din referendum, susţinând că reprezintă o reflecţie a ”urii şi furiei”, precum şi o ăncapacitate de a îmbrăţisa întreaga naţiune din Turcia.

”Toată lumea trebuie să stea în limitele legii pentru a apăra statul de drept. Chiar şi această declaraţie indică preţul pe care-l va plăti ţara pentru conducerea unui om”, a completat Kilicdaroglu.

CHP nu susţine reintroducerea pedepsei capitale în Turcia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.