Turcia şi Armenia au convenit să continue eforturile de stabilire a relaţiilor diplomatice ”fără condiţii”, precum şi eforturile de normalizare care ar putea duce la redeschiderea graniţelor lor comune pentru comerţ, au anunţat, sâmbătă, miniştrii de externe ai celor două ţări, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul de Externe al Armeniei, Ararat Mirzoyan, s-a întâlnit cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, în apropierea oraşului Antalya, în timpul unei vizite în Turcia.

Mirzoyan a spus că a apreciat invitaţia Turciei ”ca un semnal pozitiv” pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări, în urma unor decenii de relaţii tensionate.

”Pot spune că a fost o întâlnire foarte productivă şi constructivă”, a spus Cavusoglu.

Turcia, un aliat apropiat al Azerbaidjanului, şi-a închis graniţa cu Armenia în 1993, într-o demonstraţie de solidaritate cu Baku (capitala Azerbaidjanului), care a fost angrenată într-un conflict cu Armenia, în regiunea Nagorno-Karabah.

În 2020, Turcia a susţinut puternic Azerbaidjanul în conflictul cu Armenia din Nagorno-Karabah, care s-a încheiat cu un acord de pace intermediat de Rusia, prin care Azerbaidjanul a câştigat controlul unei părţi semnificative a regiunii.

Această întâlnire reprezintă a doua încercare de reconciliere. Turcia şi Armenia au ajuns la un acord în 2009 pentru a stabili relaţii oficiale şi a-şi deschide graniţa, dar acordul nu a fost niciodată ratificat din cauza opoziţiei puternice din partea Azerbaidjanului.

De data aceasta, însă, Azerbaidjanul a acceptat eforturile de reconciliere. Cavusoglu a menţionat că Ankara va ”coordona” procesul de normalizare cu Azerbaidjan.

”Azerbaidjanul este, de asemenea, mulţumit de paşii care se fac şi de procesul de normalizare dintre Turcia şi Armenia”, a mai adăugat el.

Ca un prim pas de reconciliere, zborurile charter între Erevan şi Istanbul au fost reluate la începutul acestui an.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.