Turcia a anunţat că poartă negocieri cu partea rusă pentru a deschide un cordon de evacuare a rebelilor sirieni şi a civililor rămaşi în cartierele asediate ale metropolei Alep. Însă, până în acest moment nu s-a ajuns la niciun acord, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Apărarea rebelilor s-a prăbuşit în cursul zilei de luni şi a dus la o înaintare masivă a forţelor guvernamentale în enclava controlată de grupările rebele. Acestea din urmă s-au retras în câteva districte de pe malul vestic al râului Alep.

”Eforturile noastre continuă pentru deschiderea unui coridor de evacuarea a rebelilor şi civililor din Alep. Nu s-a ajuns încă la niciun acord în această privinţă”, a declarat sub protecţia anonimităţii un oficial turc.

Turcia colaborează inclusiv cu Statele Unite, Iran şi Uniunea Europeană pentru a determina evacuarea rebelilor rămaşi blocaţi în Alep. 

Ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că este nevoie de un acord de încetare a focului pentru a pemite evacuarea civililor.

”Asistăm la cea mai crudă formă de sălbăticie în Alep. Regimul şi susţinătorii săi sunt responsabili pentru această situaţie. Răniţii nu pot pleca, iar oamenii mor de foame. Totuşi, noi vom continua eforturile. Chiar dacă toată lumea păstrează tăcerea, noi nu vom fi reduşi la tăcere...”, a precizat Cavusoglu.

Un luptător rebele blocat în Alep a confirmat că există negocieri între Rusia şi Turcia.

Raidurile aeriene ale forţelor guvernamentale şi aliaţilor ruşi au continuat să lovească cartierele rebele, iar civilii blocaţi în respectivele districte susţin că situaţia este una cu adevărat apocaliptică.

”Situaţia este astăzi extrem de dificilă”, a declarat liderul rebelilor din gruparea Fastaqim, Zakaria Malahifji.

De asemenea, un reprezentant al rebelilor a precizat că rebelii vor încerca să reziste înaintării trupelor guvernamentale de pe malul vestic al râului Alep.

”Ne aşteptăm la o nouă linie a frontului”, a declarat reprezentantul rebelilor din gruparea Jabha Shamiya.

O sursă din armata siriană a precizat că retragerea neaşteptată a rebelilor a reprezentant ”o prăbuşire uriaşă pentru moralul teroriştilor”.

Preşedintele Bashar al-Assad este extrem de aproape de a prelua controlul complet asupra metropolei Alep. O asemenea cucerire ar putea să reprezintă cel mai mare câştig pentru forţele guvernamentale siriene după aproape şase ani de război civil.

Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că peste 2.200 de rebeli s-au predat şi 100.000 de civili au părăsit cartierele asediate de la începutul ofensivei extrem de violente asupra metropolei Alep.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.