Turcia a numit un ambasador în Israel în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, după o pauză de patru ani, acesta fiind ultimul pas în reluarea completă a relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, anunţată în august, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sakir Özkan Torunlar, un diplomat cu experienţă care a ocupat funcţia de consul general al Turciei la Ierusalim între 2010 şi 2014, a fost numit ambasador al Turciei în Israel prin decret prezidenţial, au relatat agenţiile de presă din Turcia.

După câteva luni de încălzire a relaţiilor bilaterale, cele două ţări au anunţat în august restabilirea completă a relaţiilor diplomatice şi revenirea ambasadorilor.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
Israelul a numit un ambasador la Ankara în septembrie.

Relaţiile dintre cele două ţări au fost tensionate în 2010, după atacul mortal al forţelor israeliene asupra navei turceşti Mavi Marmara, care încerca să livreze ajutor Fâşiei Gaza, o enclavă palestiniană aflată sub blocada israeliană şi controlată de islamiştii mişcării Hamas.

În mai 2018, după moartea a aproximativ cincizeci de palestinieni ucişi de armata israeliană în Fâşia Gaza, Turcia şi-a rechemat ambasadorul la Tel Aviv şi l-a demis pe ambasadorul israelian la Ankara, precum şi pe consulul general israelian la Istanbul. Israelul a ripostat şi astfel l-a trimis pe consulul general turc înapoi la Ierusalim.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a trimis şi o scrisoare de felicitare lui Benjamin Netanyahu după victoria sa la alegerile legislative ale Israelului din 1 noiembrie, au anunţat joi serviciile fostului premier israelian.

Erdogan, care este un susţinător convins al cauzei palestiniene, a criticat în trecut politicile israeliene ale guvernelor conduse de Netanyahu (1996-1999 şi 2009-2021) faţă de palestinieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.