Ankara l-a convocat joi seara pe ambasadorul german pentru a da explicaţii, după ce autorităţile locale au retras autorizaţia pentru organizarea unui eveniment de campanie din localitatea Gaggenau, unde urma să vorbească inclusiv ministrul turc al Justiţiei, Bekir Bozdag. Autorităţile locale au explicat că retragerea autorizaţiei are legătură cu numărul mare de participanţi anunţaţi pentru o sală relativ neîncăpătoare, transmite DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Localitatea Gaggenau a anulat organizarea evenimentului cu doar câteva ore înainte de sosirea lui Bekir Bozdag, care urma să vorbească despre referendumul constituţional în faţa susţinătorilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Primarul Michael Pfeiffer a insistat că nu este vorba despre o decizie politică şi nu a primit niciun îndemn de la autorităţile federale înainte de a retrage autorizaţia evenimentului organizat de către Uniunea Democraţilor Turco-Europeni.

Însă, Turcia s-a arătat furioasă de decizia autorităţilor locale din Gaggenau.

”Ce fel de democraţie mai este asta?”, a declarat Bozdag.

Ministrul Justiţiei era într-o vizită la Strasbourg, unde a decis să zboare direct în Turcia după anularea evenimentului de campanie din Gaggenau.

Ministrul Justiţiei din Germania, Heiko Maas, a cerut chiar să aibă o întâlnire cu Bozdag, dar acesta a refuzat să participe la discuţii cu omologul său şi s-a întors în Turcia.

”Cu asemenea decizii, vedem cu siguranţă adevărata faţă a celor care au profitat de orice oportunitate pentru a da lecţii cu privire la democraţie şi libertate de exprimare Turciei”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Erdogan, Ibrahim Kalin.

Aproximativ 3 milioane de turci locuiesc în Germania, iar dintre aceştia alţi 1,5 milioane au dreptul de a vota în referendumul constituţional din 16 aprilie, care vizează extinderea puterilor lui Recep Tayyip Erdogan.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.