Turcia a anunţat miercuri că a inculpat 20 de saudiţi, în urma unei anchete de peste un an cu privire la asasinarea editorialistului Jamal Khashoggi la Istabul în 2018, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biroul procurorului general din Istanbul a anunţat într-un comunicat că un act de acuzare a fost pregătit, ceea ce deschide calea unui proces, a cărui dată nu a fost încă anunţată.

Autorităţile turce au emis, de asemenea, mandate internaţionale de arestare.

În acest rechizitoriu, doi apropiaţi ai prinţului moştenitor Mohammad bin Salman Al Saud (numit şi MBS) - fostul consilier Saoud al-Qahtani şi generalul Ahmed al-Asiri, fostul număr doi la serviciile de informaţii - sunt identificaţi drept cei care au comandat asaisnatul.

Ei sunt acuzaţi că au ordonat o ”omucidere voită premeditată, cu intenţia de a provoca suferinţă”.

În acelaşi document, alţi 18 suspecţi sunt acuzaţi de faptul că au luat parte la această crimă. Ei riscă toţi închisoarea pe viaţă.

În cadrul anchetei, poliţiştii turci au percheziţionat Consulatul Arabiei Saudite şi vehicule aparţinând misiunii diplomatice, au examinat facturi telefonice ale anumitor suspecţi şi au cules mărturii de la peste 50 de persoane.

STRANGULAT ŞI APOI TĂIAT BUCAŢI

Jamal Khashoggi - un colaborator al ziarului The Washington Post şi un critic al regimului saudit, de care a fost iniţial apropiat - a fost asasinat în octombrie 2018 în sediul Consulatului Arabiei Saudite, unde s-a dus să ia un document.

Potrivit autorităţilor turce, el a fost strangulat, iar apoi cadavrul a fost tăiat bucăţi.

Rămăşiţele editorialistului nu au fost găsite niciodată.

Acest asasinat a aruncat Arabia Saudită într-una dintre cele mai grave crize diplomatice şi a pătat imaginea lui MBS - desemnat de către oficiali turci şi american drept cel care a comandat asasinatul.

După ce au negat asainatull, iar apoi au avansat versiuni contradictorii, autorităţile saudite au anunţat că asasinatul a fost comis de către agenţi care au acţionat singuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.